Guide: Så överlever du vinterhalvåret

IMG_0795

”Att dö när vintern kommer är ett annat sätt att lösa problematiken med en kall vinter”. Jag läste detta citat i en begagnad Illustrerad vetenskap, som jag fått av min pappa någon gång. Visserligen syftar citatet till djurs överlevnadsstrategier, om en nu kan kalla att dö en överlevnadsstrategi, men jag tycker ändå att det låter intressant. Eller åtminstone poetiskt. Att dö för att överleva. Om inte så tror jag i alla fall att allas favvo-Håkan sjungit det i en låt eller två. Men om vi nu inte kan eller vill dö under vinterhalvåret, med problematiken att vi, till skillnad från en del insekter, inte kan vakna till liv igen när våren kommer krypande, hur gör vi då? Hur gör en för att överleva de här helvetesmånaderna när allt känns pissigt, mörkt och kallt?

Planera
Detta handlar inte om att planera typ världens bästa nyår, för något sådant finns inte. Inte heller att sätta ihop den perfekta livsplanen. Detta handlar om att motverka den potentiella skammen över allt soffliggande och tv-tittande som egentligen är the true spirit of christmas och typ resten av vinterhalvåret. Lura hjärnan att tro att du är produktiv/har vänner genom att planera saker att genomföra i typ april eller maj, som sedan sällan händer.

Svälj vitpepparkorn
Är du som jag och har fobi för att spy, så lägger sig vinterkräksjukan som ett mörkt moln över tillvaron under denna årstid. Så här kommer ett tvättäkta husmorstips: Svälj ca 6 vitpepparkorn om dagen, det lärde min mormor mig. Om det hjälper, det vet jag egentligen inte, men åtminstone så infinner sig någon placeboeffekt. Detta förutsätter ju dock att du på något sätt sköter din handhygien, ett annat litet tips.

Krisa
Detta kanske låter som ett anti-tips, men om vi inte kan dö som insekter, så kanske vår överlevnadsstrategi som människor kan få vara att krisa. Jag läste något lökigt citat någonstans om att det inte finns blommor som blommar året om, så varför skulle du? Det ligger något i det. Ge vika för kriserna under vinterhalvåret och ta nya tag igen till våren. Streta inte emot infall som att ”skaffa frisyr”, möblera om, säga upp sig för att satsa på sin kreativa sida. Åtminstone är det ett sätt för dig att hålla dig sysselsatt.

Lägg klubbandet på hyllan
Minns ni tiden när man var typ 12 och en kväll tillsammans med kompisarna innebar att man satt i någons rum, med typ 1 kilo godis, och kollade på skräckfilm. Återinför detta som tradition i vinter. Vem fan pallar klä upp sig och ta sig ut när det snöregnar på tvären?

Bruncha
Detta är egentligen inte säsongsbetonat, då mitt tips alltid är att äta brunch. Men på vintern kan det kännas extra optimalt, gärna hemma. Du kan dagdricka med gott samvete, utan att behöva befinna dig på typ way out west, och du behöver inte skämmas över att du sovit för länge och inte hunnit äta frukost innan kl 12.

Hitta en funktionell, användbar grupp att slå ihop dig med
Jag tror att detta egentligen gäller typ en zombieapokalyps, men jag tycker det är applicerbart även här. Hitta en grupp med människor med bra handhygien som tillåter dig att krisa, planera, bruncha och lägga klubbandet på hyllan i några månader.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)