Den här intervjun handlar bara om sex – och hämnd

Butler

Hur ser relationen mellan sex och hämnd ut? Är det en spännande krydda eller uttryck för sunkiga maktrelationer? Avant träffade Jakob och Matilda från ”Den här podden handlar bara om sex” för att utforska förhållandet mellan sex, hämnd och porr. Upphovsmakarna ButlerBabes beskriver podden som en semi-intellektuell sexpodd någonstans mellan mainstreamporr och skamligg.

Hur tänker ni att relationen mellan hämnd och sex ser ut?

Matilda: Jag tänker att man dels kan se det på en strukturell nivå, hur sex kan användas som maktmedel. Men jag tycker det är spännande att se på det på individnivå; hur man kan använda sex för att hämnas på andra. Det handlar om bekräftelse också, att hämnas på någon som inte vill ha en genom att ligga med någon som den hatar. Jag tror sex som hämndaktion kan bli göttigt, spännande sex, för att man vet att det är fel.

Kan man använda sex och sexualitet som hämnd mot strukturer?

Matilda: Jag pratar mycket om det i vårt första avsnitt, hur jag kanske har gjort det mycket när jag var yngre. Jag tänkte på maktstrukturer i samhället, att kvinnor ses som offer så fort de har sex och kände att det tänker inte jag vara! Men problemet är att det aldrig blir så frikopplat som man vill, för man påverkas även om man inte tror det. Jag tror att det är svårt att bedriva ett sexuellt krig mot maktstrukturer. Det är alltid en själv som drabbas, iallafall som kvinna.

Jakob: Man kan också se det från ett annat håll. I min favoritbok “Queermanifestet”, finns det ett citat som är “varje gång vi knullar så vinner vi”. Det betyder mycket för mig, för varje gång någon som inte är hetero har sex står man emot en struktur och på så sätt blir det en hämnd. Handlingen icke-hetero-sex är en del i kampen.

Är det konstruktivt att använda sex som verktyg?

Jakob: Jag är så kluven i det för mitt mantra är “sex är bara sex”. Å ena sidan behöver det inte vara intimt och det behöver inte vara något mer än bara sex. Men å andra sidan, eftersom samhället ser ut som det gör, blir det ändå alltid något helt annat.

Matilda: För mig handlar det om just skuld och skam-grejen. Jag tror det är bra att känna att man med sin kropp kan hämnas, men inte mot strukturerna, för det funkar inte. Men det finns ändå något härligt i vilka känslor man kan få fram genom sin sexualitet och det ska man inte skämmas för, det ska man använda och då tror jag hämnd kan vara en effektiv krydda.

När googlade runt på hämndsex var nästan alla träffar, förutom flashback och familjeliv, hämndporr-sidor. Det verkar onekligen finnas en för marknad och en efterfrågan på hämndporr. Vad tror ni är så spännande med hämndsex?

Matilda: Jag tror till största del att det inte handlar om sexualitet, utan om maktutövande och kvinnoförakt. Porr och sex innebär en utsatt position och om kvinnan inte är med på att det publiceras kan det vara ett sätt att hämnas och upphöja sig själv som man.

Jakob: Jag tror det handlar mycket om hora/madonna-komplexet. Eftersom det nästan uteslutande är heteropar och snubbar som läcker bilder på sina tjejer, blir kvinnan i hämndporr horan. Att maktspel används på något så allmängiltigt är absurt och folk verkar tycka det är härligt att se. Det blir som att ”shit du har sex med en kille, gud vad du måste skämmas nu”. Nu låter det som jag försvarar det, det är ju ett övergrepp att läcka någon annans sexliv, även fast det egentligen bara är ett par som har sex en helt vanlig torsdag.

I ett av era avsnitt pratar ni om Paris Hiltons sex tape “1 night in Paris”, finns det någon skillnad mellan ett läckt sex tape och hämndporr?

Jakob: Sex tapes blir ju hämndporr på något sätt, om det blivit läckt, snarare än att de släppt de själva. Det är ändå någon som vill tjäna pengar eller få uppmärksamhet när det läcks.

Matilda: Jag tycker det är hämndporr framförallt när det är ”okända” människor, som inte kan använda sig av sin sexualitet som motstånd mot strukturer. Det kanske är mer effektivt om man är Kim K och redan har en maktposition på ett annat sätt. .

Har en något ansvar som konsument av hämndporr som inte är samtyckessläppt, eller om en i “verkliga livet” är den som någon ligger med för att hämnas?

Jacob:En konsument av hämndporr är absolut ansvarig, om ingen tittar kommer det inte att produceras. Den som någon ligger med för att hämnas tycker jag däremot inte har något ansvar. Om min kille är otrogen med någon annan skulle jag inte gå på den personen. Det är ju min kille och jag som har ett förhållande

Matilda: Om du inte känner den personen också, då blir det dubbelhämnd, deppigt.

Jacob: Det är därför jag inte har killkompisar.

Det känns som en ganska vanlig företeelse att heterosnubbar, kanske speciellt unga snubbar, visar nakenbilder på sina ex. Det verkar däremot vara få kvinnor som gör samma sak mot sina ex, vad tror ni det beror på?

Matilda: Skammen ligger hos kvinnan. Om jag till exempel skulle visa en nakenbild på en snubbe som jag legat med, skulle ju jag skämmas. Men om han skulle visa en bild på mig, då ligger skammen också på mig och inte på honom. .

Kan hämndsex och hämndporr vara okej och går det att hämnas utan ett offer?

Matilda: Det kan vara okej, men det handlar om hur maktrelationerna i hämnden ser ut. Jag tycker att det finns rättvis hämnd, som att vara otrogen mot någon som varit otrogen mot en själv. Det kanske inte är en sund relation, men jag tror det kan handla om att upprätthålla sin värdighet, som en överlevnadsstrategi. Det är klart att det är negativt med hämndporr och hämndsex, men vi får inte glömma att det går att syssla med hämnd och begär inom okej ramar. Hämnd, skam och avundsjuka är starka känslor och jag tror det kan vara häftigt att utforska dom med hjälp av sex.


Podd: Den här podden handlar bara om sex
Av: ButlerBabes – Jakob Öster och Matilda A. Ljungkvist
Producent: Maja Alsalmi
Var: Itunes, soundcloud, podtail
När: Varje söndag

Intervju av: My Grundström och Linda Magnusson

Ett svar to “Den här intervjun handlar bara om sex – och hämnd”

  1. Anders

    Bra pod. Men de måste fixa till språket. Ordet ”typ” används flera gånger i minuten.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)