Nina Björk på Humanisten Göteborg 28 februari 2017

Nina Björk av Stina Nylén

Foto: Stina Nylén

Den 28 februari besökte Nina Björk Göteborg för en öppen föreläsning på Humanisten, för er som missade detta tänkte vi snällt nog sammanfatta snacket.

Så vad pratade Nina Björk om? Hon pratade om sin senaste bok om Rosa Luxemburg, Drömmen om det Röda (som dock påpekades inte är en renodlad biografi). Det var mycket snack om Marx, klass och känslan av vanmakt. Och självklart om det hopplösa politiska läget.

På frågan om varför hon ville skriva boken svarar Nina att hon ville ordna upp och sortera vissa tankar åt vänstern. Politiken är vilsen och vänstern har tappat bort sig. Hon påpekar att många försökt förmedla Marx ideologi, men att Marx nog gjorde det bäst själv. Så Nina använder Rosa och hennes liv som ett redskap för att förmedla tankar om kapitalism och demokrati.

Det är givet i vår tid att demokrati är någonting bra och detta argumenterar Nina inte emot. Hon säger att vi som folk kan påverka vilka politiker som är vid makten, men att dessa ändå verkar inom en kapitalism. Politiker kommer och går, men kapitalismen består, och det är den som bestämmer vad som är möjligt att förändra i vårt samhälle. T.ex. kan vi inte värna om miljön i en kapitalism. Nina stör sig på att det efter finanskrisen 2008 sades bero på att folk på typ Wallstreet var för giriga, men det hör ju liksom till. Sådan är kapitalismen. Det är inget konstigt att en kapitalist försöker utnyttja systemet, göra minsta möjliga för högsta möjliga vinst. Att en kapitalist inte skulle vara girig, säger Nina, är som att en höjdhoppare inte skulle försöka hoppa över ribban.

Hennes poäng är att demokratibegreppet också borde överföras på ekonomin. Klass är materiellt ordnat. Saker tillverkas för folk som har pengar, men även folk som inte har pengar behöver ju grejer. Därför är kapitalismen ett odemokratiskt system.

Hon generaliserar klass begreppet och säger att alla som jobbar för att tjäna pengar (däribland hon själv) är arbetarklass, och alla som tjänar pengar på att andra jobbar är kapitalister. Detta blir ifrågasatt när det öppnas upp för publikfrågor. Nina medger att det är en grov gränsdragning men att den är fruktbar i texten. Samtidigt erkänner hon att hon själv (liksom vi alla i klicken ”västvärlden”) lever gott på att andra utför billigt arbete. Jag undrar då om inte det gör oss alla till kapitalister?

Anyways, Nina har inga lösningar på de problem hon tar upp. Hon vet inte hur vi ska komma bort från det kapitalistiska system vi lever i. Det är inte heller något som begär av henne, det är att fråga efter mycket. Men hon säger att när man utför ett arbete som samhället är beroende utav så har man också makten att vägra. Att vägra som sjukvårdsbiträde ger dig då mer makt än att vägra som ex. författare. Vilket är, med hennes egna ord, ett onödigt arbete.

Detta var alltså en föreläsning som ingår i kursen Life Writing vid Göteborgs Universitet, men var öppen för alla att besöka. Jag kan verkligen rekommendera att ta sådana här tillfällen i akt. Följ Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion eller Göteborgs Litteraturhus på Facebook om du bor i gbg. Och alla; följ ert lokala bibliotek, de brukar hitta på alla möjliga intressanta tillställningar, som dessutom är gratis! Kan också tipsa om att Jason Diakité kommer till Humanisten den 14e mars 15:15-17:00 för ett samtal om hans bok En droppe midnatt.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)