(Post-)feminismen

Åttonde mars firar vi de kvinnor som kämpat för våra rättigheter. Men för vem är feminismen viktig idag? Varenda kotte kallar sig feminist; politiker som skickar soldater utomlands för att mörda, företag som utnyttjar kvinnor i fabriker, killar som vill ragga. Det har frågats om feminismen gått för långt, men jag undrar om feminismen gått för långt. Alltså själva ordet.

För att förklara mig, så tycker jag inte att kampen är överflödig. Transpersoners rättigheter är next to none, rasismen naglar sig fast vid folksjälen, att kvinnor från lägre klasser diskrimineras är inbyggt i vårt system och 2015 anmälde 3% av Sveriges kvinnor sexualbrott. Så kamper finns det gott om. Men feminism som paraplybegrepp har liksom inte samma in-your-face-känsla det hade för kanske trettio eller tjugo år sedan. På något sätt har feminismen kommit att bli synonymt med kvinnor i bolagsstyrelser och kvinnliga chefers rätt till att tjäna pengar på andra.

”Feminism” som uttryck har ballat ur. En bok skriven av en kvinna, med kvinnlig huvudkaraktär och icke-manliga motiv kallas automatiskt feministisk. Serietecknaren Nina Hemmingsson blir ibland kallad för feministisk serietecknare, trots att hon inte uttalat har feministiska motiv. Författaren Tone Schunnesson, som debuterade med Tripprapporter 2016, säger i podden Bakom boken att hon är post-feministisk, fastän att det kanske är lite motsägelsefullt. Allt som är post något förhåller sig ju alltid till dess föregångare.

Kanske handlar det om att vi vill kunna skapa, leva, utan att förhålla oss till feminismen hela tiden. Kunna vara fria människor som kan berätta historier eller agera utan att ha en dold agenda. Bara vara som vi är, utan kön, utan kamp. Trots att det är få förunnat.

Kanske är inte feminist-begreppet för brett, utan helt enkelt för smalt. Redan taget av en rörelse som nu har det ganska bra. En föräldrageneration som approprierar det poppis-heta och de unga rebellerna som nu himlar med ögonen och tar avstånd från vad pappa och mamma liberal har anammat; ett fräckt ord som rättfärdigar eller döljer deras utnyttjande av andra människor.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)