Rebecka Rudhager – Vuxen på deltid

När kan du flytta

Att dela rum med sin elvaåriga syster, vara stammis på den lokala puben och försöka betala tillbaka sina CSN-lån med trisslottsvinster – genom egna erfarenheter och en stor portion humor skildrar Rebecka Rudhager livet som ung vuxen i serien Vuxen på deltid.

Redan som tolvåring började Rebecka teckna serier, inspirerad av Knasen tecknade hon en serie om tvåfyllegubbar, Åke och Bellman. Efter att mest ha ritat gubbar på krogservetter började hon i tjugoårsåldern teckna serier i Paint. När hon läste skrivande och foto på Nordiska folkhögskolan i Kungälv fick hon uppmuntrande respons och började inse att hon var duktig på att teckna serier.

Idag tecknar hon ungefär en serie veckan. Seriens huvudkaraktär utgår från henne själv och hennes egen livssituation.

– Jag bor hemma hos min pappa fortfarande och delar rum med min elvaåriga syster. Jag har ingen fast inkomst och tänkte att ja, jag är nog lite vuxen pådeltid. Plus att jag har väldigt mycket barnasinne kvar sådärför fick den heta det!

Återkommande i serien är huvudkaraktären som gör sina misslyckade försök att leva upp till olika vuxennormer, att flytta hemifrån, betala av CSN-lån och skaffa jobb. Vad är det för fel på oss 90-talister egentligen? Varför skiter det sig hela tiden?

– Jag försöker se det tvärtom, säger Rebecka och skrattar. Jag vill göra det till ett mindre problem och se det komiska i det. Man ska inte ta livet på så stort allvar, nu är det såhär och då får man göra nåt kul av det liksom. Det gäller att se sin situation med distans och värme. Det är såmycket man inte kan påverka, till exempel bostadssituationen.

Det är något hon har gemensamt med många.

-Över hälften av mina kompisar bor hemma fortfarande. Bostadssituationen ser ungefär likadan ut i resten av Sverige, även om det är extra svårt i till exempel Göteborg och Varberg. Och sen är det ibland jäkligt svårt att få en fast anställning som ung. Du ska ha tjugo års erfarenhet och helt rätt utbildning. Men jag vet inte om jag skulle säga att vi 90-talister är lata. Jag tror snarare tvärtom nästan. Vi tar vad vi får.

Rebecka menar att problemet är att flera saker samverkar.

– Det är så många olika parametrar. Hade man kunnat lägga allt på jobb eller på att säkra bostad så hade det varit lättare. Men det tar mycket tid och energi att leta jobb och bostad samtidigt. Det är flera basic bitar man ska jobba rätt mycket för.

Detta skildrar hon på olika sätt i sin serie. Att få nya idéer är inga problem. Uppslagen kommer både från händelser i vardagen och när hon ligger i sängen på kvällen och bara låter tankarna glida iväg. Själva tecknandet av en stripp tar mellan fyra till sex timmar. En utmaning är att hålla det kort, en stripp på bara fyra rutor kräver att man kokar ner det. Rebecka trivs med formatet – hon gör även videokollage och skriver låtar.

-Min kreativitet tar uttryck i många olika former men jag hade lika gärna kunnat göra korta sketcher också. Det är kul att kunna använda sin humor på många olika vis.

Rebecka

Namn: Rebecka Rudhager
Född: 1991
Bor: Varberg
Familj: Stor! Pappa, bonusmamma, två Storebröder och tre halvsystrar med varsin mamma.
Gör: Jobbar lite, ritar lite, spelar lite gitarr och skriver lite musik. Går gärna ut med vänner och tar en öl.
Läser: Ljudbok. Jag läser typ inte serier, vilket känns pinsamt, fast jag har vissa instagramkonton jag följer, Lilla Berlin bland annat. Nina Hemmingsson och Robert Nyberg. Annars lyssnar jag mest på böcker men ingen just nu.
Läser helst inte: Pluggböcker! Och deckare är jag väl inte så glad i. Annars gillar jag det mesta.

Kolla in Rebeckas arbete här
Facebook: https://www.facebook.com/vuxenpadeltid/
Instagram: https://www.instagram.com/vuxen_pa_deltid/

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)