Avant listar: Passivitet

IMG_1882

ADAM

adamLäser: Bonjour Tristesse av Francoise Sagan och alldeles för mycket Facebook-kommentarer på Aftonbladets artiklar.

Undrar: När vi ska börja räkna in tv- och datorspel under det smala kulturbegreppet (tillsammans med litteratur, konst, teater, musik, dans och film). Fatta vilka enorma möjligheter till interaktiva konstnärliga uttryck som står öppna för oss!

Tipsar om: litteraturbanken.se, där mängder av klassiska svenska författare och poeters verk finns samlade för gratis nedladdning. Södergran, Strindberg, Geijerstam, Boye, Lagerlöf, Fröding etc. Take your pick, it’s free!

Lyssnar på: Lorentz senaste album. Varför kan jag aldrig släppa det? + Typ all musik från Twin Peaks säsong 3.

Behöver: Mer tid att umgås med mina vänner. Vilket är svårt när vi alla lever busy lives hela tiden.

 

EMILIA

emiliapalmenLäser: Aruntahi Roy – Den yttersta lyckans ministerium och ingen kurslitteratur alls då jag nu är en university dropout

Undrar: om vår passivitet i frågan om rasism handlar om freeze som i flight/ fight/ freeze eller bara om lathet?

Tipsar om: att ta hjälp när man behöver det. 1177, Skatteverket, CSN, studievägledare, chefer. Man kommer långt om ens grundtanke är att dessa bara vill att man ska göra rätt, inte att de ska shamea en när man gör fel.

Lyssnar på: Stuff you missed in history class – podcast.

Behöver: sluta bry mig så jävla mycket om vad alla andra ska tro om mig hela tiden. Något som kan gå ena eller andra vägen. Man vill ju inte uppfattas som dryg (…)

 

INGRID

ingridLäser: ”Mörkrets hjärta” av Joseph Conrad. Drog igenom de första kapitlen med väldig fart och var förvånad över att läsa kunna en över hundra år gammal klassiker utan att somna. Nu går det trögare men jag kämpar på.

Undrar: Är det nu allt brakar ihop?

Tipsar om: Åk ut i naturen för ro i själen! Som born and raised lantis har jag alltid fnyst åt detta råd men i dessa tider fyller det sin funktion. Eller så är det bara jag som har bott för länge i stan.

Lyssnar på: Ekot.

Behöver: Kunna prata tjeckiska. Bor i Prag över hösten och känner att det behövs, men hujedamej vad svårt det är.

 

KARIN

karinLäser: kurslitteratur, favoriten är cosmopolitan belonging: emotion and location som analyserar plats genom känslor, vilket gör att abstrakta teorier om makt blir mänskliga och förståeliga. Konklusionen blir att känslor och makt är tätt sammankopplade och skapar våra städer. Hur underbar bok?! Till kvällen läser jag Harry Potter 1 på franska, den gör mig trött och trygg.

Undrar: om träning verkligen är vägen till lycka och hälsa som min doktor sa. För mig blir det mer en till punkt att hinna med och känna skuld över.

Tipsar om: den goda människan i Sezuan som går på folkteatern i Göteborg. En teater gjord för att bli ifrågasatt och diskuterad. Går det vara god i ett kapitalistiskt samhälle och hur kan föreställningen sluta annorlunda?

Lyssnar på: Harry Potter 7 uppläst av Stephen Fry, bra bakgrundsljud till matlagning.

Behöver: en annan värld.

 

LINDA

lindaLäser: Our numbered days, dikter av Neil Hilborn.

Undrar: varför alla envisas med att en måste plugga för att bli något? Jag har pluggat i tre år nu och känner mig knappast klokare.

Tipsar om: Bo Burnhams ståuppföreställning Make Happy från 2016 (finns på youtube, netflix och typ överallt). Inte direkt ny, jag vet, men så bra och tänkvärd.

Lyssnar på: Gick in på min Itunes för första gången på fyra år, så nu lyssnar jag på allt jag lyssnade på då, vilket tydligen var typ Stars are Blind med Paris Hilton. Sjukt bra låt dock.

Behöver: en ny kontext.

 

MY

myLäser: Jag vill ju vara fri, en bok om Lena Nyman av Annika Persson.

Undrar: Om en kan gå genom hela livet utan körkort och fortfarande anses vara en fullgod vuxen.

Tipsar om: tarabooth på instagram, älskar!

Lyssnar på: London Grammar, kan inte sluta! Vill inte sluta!

Behöver: Att inte träffa människor med människor över 40 (med undantag för min mamma) på ett tag pga känner alltid en övervägande (oftast inbillad) press att rättfärdiga mina livsval i deras sällskap. Vilket jag inte kan för tillfället.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)