Slå pattarna i taket – årets viktigaste show

Fotograf Saga BerlinFotograf: Saga Berlin

Det skämtas om snubbar, rasism och sexism, om öppen sexualitet och om normer. Avant har varit på Folkteatern för att se Slå pattarna i taket, en pjäs av samma gäng bakom den populära SVT-produktionen Full Patte.

Jag är en person som gråter ofta. Det behöver inte nödvändigtvis vara det årliga storbölet. Ibland känns det igen på blanka ögon och en liten kanal på kinden. När dessa symptom uppdagas kan det bero på olika saker; jag kan vara ilsk; förbannad; arg; ledsen.

Under Slå pattarna i taket är det nära till tårarna. För att allt som berörs i showen är samhällsproblem, saker som ligger mig varmt om hjärtat och berör mig starkt. Det handlar om sexism, rasism, homofobi, normer, könsmaktsordning, det handlar om hat som utövas konstant av samhället. Den här showen handlar om att öppna ögonen på folk som är blinda för sina rasistiska eller sexistiska handlingar. Den handlar om att de vars ögon redan är öppna ska öppna andras. Jag blir glad för att det finns folk som faktiskt uppmärksammar detta och gör allt för att försöka ändra samhället, men jag blir samtidigt ledsen över att samhället är i stort behov av förändring.
Men under showen får jag inte tid att böla, för varje moment uppmuntrar till att ta ställning, att kämpa, att göra sin röst hörd. Efter den här showen är jag inte längre bekväm, jag står inte i bakgrunden. Rasistiska åsikter är inget jag kommer acceptera, för det är de som har fel, det är deras åsikter som är dåliga, inskränkta och dumma.

Slå pattarna i taket är en fantastiskt rolig show, påkostad och välgjord med musik både från serien och nyskriven samt flera olika kostymer.
De som står bakom produktionen av Slå pattarna i taket är samma gäng som medverkade i Full Patte, en web-serie på SVT Play som visades 2014. Det är hård fakta och satir om samhället. Man skämtar kring snubbar, rasism och sexism, om öppen sexualitet och normer. I Slå pattarna i taket har skämten blivit en live-show med samma tema. Ett tema som är mycket aktuellt i dagens samhälle.
Det är normbrytande, argt och slagkraftigt. Och jag önskar att detta ska vara en del av den svenska utbildningen.

 


Folkteatern, Göteborg
Av: Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf, Thom Gisslén
Medverkande: Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf
Musiker: Thom Gisslén, Dijle Neva Yigitbas (Neva Deelay), Jonas Pomo
Kompositör/musik: Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén
Scenografi och kostym: Daniel Åkerström Steen
Ljusdesign: Moa Viltok
Mask: Daniela Krestelica
Slå pattarna i taket visas i Göteborg mellan 15-18 december.


 

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)