Intima böcker

unnamed

När jag läser vissa böcker får jag en bild av författaren, den står vädjande framför mig med sitt hjärta i handen, blodigt och bultande. Vissa historier är så intima att det nästan gör ont, och jag undrar hur dessa människor någonsin fann modet att blotta sig så totalt, när det läskigaste som finns är att låta någon läsa ens texter. Men generellt har nog vi läsare en tendens att tolka in allt som huvudpersonen i en roman gör, som något författaren har gjort. Vi drar slutsatsen att berättaren, eller protagonisten, och författaren är den samma. Så är det såklart inte alltid. Men i alla fall här kommer en lista på böcker där det är just så – där författaren gett läsaren hela dess hjärta och lite till. Jag pratar inte om självbiografier, jag pratar om att berätta sanningen utan att förmildra några omständigheter, att prata om det mänskliga psyket med utgångspunkt i ens egna, inte alltid så smickrande tankar.

 

♦ Martina Haag har berättat i Värvet att hon, efter att blivit lämnad av jättebäbisen Eric, mådde så fruktansvärt dåligt, men att hon inte ville skriva en bok om separationen. Hon satt länge och försökte skriva om någonting annat, men till slut kom hon inte ifrån att hon var tvungen att skriva om sveket för att komma vidare – och precis det gjorde hon. Jag har tidigare skrivit om Det är något som inte stämmer för Avant, och det är hennes ärlighet och sårbarhet som jag beundrar. Alla vet att det handlar om Eric och Martina, hon blottar honom, men också sig själv.

 

♦ Carl Johan de Geer, ni vet den gamla gubben som gjorde skända flaggan-konstverket har skrivit en ”roman om sig själv” som han uttrycker det, som är sjukt bra. Jakten mot nollpunkten. Vem hade trott att en gubbe kunde vara så ball? Lite skrytig, men det också en del av grejen.

 

♦ Carina Rydbergs Den högsta kasten, kan man bara inte INTE nämna när det gäller utlämnande böcker. Skvaller skvaller skvaller trots att den enda karaktären i boken man (som någorlunda ung människa) känner igen är Bonnier-gubben. Men ha i bakhuvudet när du läser den att allt är på riktigt, att den ”slog ner som en bomb” och att Rudberg faktiskt flytt landet efter denna roman! Hon kastade inte bara alla andra, utan även sig själv under bussen.

 

♦ Patti Smiths Just Kids kretsar egentligen kring Robert Mapelthorp, Pattis stora kärlek. En otroligt intim historia om hur Patti helt förlorar sig i denna människa som inte förlorar sig på samma sätt i henne. Naket och utlämnande, det finns något patetiskt och samtidigt så modigt att våga visa sin totala handfallenhet för en annan människa. Vi är patetiska när vi är kära.

 

♦ Ebba Witt Brattström skrev Århundradets kärlekskrig efter separationen med Horace Engdahl och även om det inte står självbiografi på omslaget så är det inte svårt att lista ut vem ”han” är i denna poetiska punktroman. Men, vilken tur att vi idag inte är förpassade till enbart tanter och gubbar som bråkar om sommarhus utan har bloggare som Paow eller Jockiboi som livestreamar bråken med sina ex, så vi har något att götta med i väntan på romanen.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)