Karlavagnen

ghjgh

Det blåser lite men han går ändå ut och sätter sig på en av stolarna på takterassen. Han lutar sig tillbaka och tittar upp mot himlen. Trots det orangea ljuset från gatlamporna så syns ett gäng stjärnor tydligt. Han har inte tänkt på det förut, att man ser dem härifrån. En bärs ändå, det hade smakat gott nu. Ska han orka gå ner och köpa? Nej, ibland får man bara gilla läget, det är ju så fint att bara sitta här. Han lägger upp fötterna på stolen framför. På avstånd hörs en ambulanssiren. Eller om det är polisen, han vet inte vilken siren som är vilken. Äh fan, den där ölen hade suttit fint ändå. Han reser sig igen och går in lägenheten, tar med sig nycklarna och går ner för trapporna. Det verkar inte vara mycket liv i huset, det är är tyst överallt. Han kilar in på minilivsen tvärs över gatan där den lilla skylten med rött och blått ljus blinkar öppet. Han hälsar på den lille mannen bakom disken som sitter och tittar på en asiatisk dokusåpa. Han plockar på sig ett par pilsner ur kylen och en påse jordnötter. Mannen bakom disken tittar upp när han ställer ner dem framför honom på disken och tittar otåligt på när han räknar ihop slantarna. Han betalar och tackar. Han har knappt hunnit vända sig om innan dokusåpan skramlar igång bakom honom igen.  

Han hämtar ett glas och sätter sig på terassen. Det där klicket och fräset när man öppnar en kall öl – han ryser på det sköna sättet. Ölen skummar upp och han lutar sig tillbaka igen. Nu så. Han låter blicken fara ut i rymden. Karlavagnen syns faktiskt tydligt härifrån, det har han inte heller tänkt på förut. En av stjärnorna skiner så klart att han först tror att det är ett flygplan. Men den verkar inte röra på sig. Strax under den blinkar ett ilsket rött ljus från tevetornet, det påminner faktiskt lite om en fyr. Tänk, om han hade varit född hundra år tidigare så kanske han hade varit en sjöman sittandes på däck med en öl i hand. Det kanske inte är så mycket som hade varit annorlunda ändå. Han tar en till klunk av bärsen. Ett ljus hade ändå vart mysigt, det är lite väl mörkt här. Han reser sig upp och går in i lägenheten igen, hittar några värmeljus och ett halvtomt paket med tändstickor längst ner i en av kökslådorna. Han tar med ett av ljusen ut, tänder det och ställer det på bordet. Det blev mycket trevligare faktiskt. Han sätter sig med ölen igen. I ett av grannhusets fönster tänds en lampa. Han hör en dörr slås igen, det måste varit någon som precis kommit hem. Eller några. Han tar en klunk till. Nu är det ett riktigt plan som långsamt far över himlen, det lämnar en vit rand efter sig. Undra om det är många som är ute och far ikväll. Just det, Adam skulle ju åka med Natalie till New York i några dagar. De ville slippa alla släktingar och all hets. Det låter ju sunt ändå. Han kanske borde höra av sig och kolla läget? Se så att allt gått bra? Det är ju en lång flygresa ändå. Han reser sig för tredje gången och går in i lägenheten. Rycker loss laddaren från mobilen och sätter sig därute igen. Bläddrar i chatten. Adam ligger trea uppifrån. Han sitter en stund och skriver. Raderar en av meningarna och skriver om. Sedan skickar han. Nu så. Stjärndags. Det är märkligt att vi på jorden ser Karlavagnen som en stjärnbild. Men hade man stått på någon av dess stjärnor så hade man ju inte alls sett det så, då hade man ju tittat på de andra karlavagnenstjärnorna och tyckt att de var lika långt borta som de är för oss på jorden. Eller så hade man tittat mot jorden och sett den som en stjärnbild tillsammans med Venus och Mars. Undra vad den stjärnbilden hade hetat. Tre nånting. Han tar upp mobilen och kikar på meddelandet. Adam har inte läst det. Han lägger tillbaka den på bordet och häller upp resten av ölen i glaset. Ljuset i lägenheten mitt emot släcks igen och en kyrkklocka slår. Det är bara ett slag men här kan det betyda både halvtimmar och kvartar. Han kikar på mobilen. Halv tolv. Det är lite kyligt ändå. Det börjar kanske bli dags för sängen. Han tömmer det sista av ölen och blåser ut ljuset. Innan han går in i lägenheten kastar han en sista bild på fyren och stjärnorna.  

Han har precis lagt huvudet på kudden när det plingar till i chatten. Det är Adam.  

Tja Emil! Jo men resan har gått bra, det har inte vart nåt krångel men vi är fett trötta nu, det känns så jävla skevt att det är mitt på dan här haha. Hoppas du har det gött! God jul! Han stänger av ljuset på mobilen och sluter ögonen. Han svarar imorgon istället.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)