Liv blir lik blir liv

12226765_10205620921703814_1653802173_n Bild: Karin Swahn

Bokstavsassociationer är en serie med texter som utgår från ett ord som börjar på en specifik bokstav. Varje vecka kommer en ny bokstav med ett nytt ord. Ordningen sker sporadiskt men ingen bokstav kommer komma fler än en gång. Bokstavsassociationen för denna text är L och associationen är likmask.

Visste ni att likmaskar egentligen är unga flugor? Ni vet, spyflugor. Sådana som studsar mot våra fönster när vi försöker sova. De som duns! smäller till i bilrutan och skapar krämig fläck. De som satte sig på födelsedagstårtan när du var åtta och äcklar dig så pass mycket att du fortfarande minns flugan, inget annat.

Det kanske inte är så konstigt när jag tänker efter, bara en logisk förklaring på naturlig återvinning. Men jag har alltid undrat. När de i kriminalserier mäter och bestämmer när liv blev till lik. Maskarna. Hur hinner de dit? Var kommer de ifrån? Uppstår de bara i kroppen? Ligger deras ägg och väntar i våra kroppar på rätt tidpunkt? Väntar de i mig? I dig? Dödsvarselmaskarna. En snabb sökning och svaret är nej, de flyger omkring oss. Jag vet inte om jag är lättad eller inte.

Döden bjuder på en tillvaro med dessa avlånga vita organismer som kommer födas och leva på och av mig. På mina ögon, mitt hjärta, mina lungor. Då behövs dem inte längre. Kanske har de redan fått nytt liv i annan kropp. Andra människors söndriga organ ersatta med mina. Kommer jag leva vidare i deras kroppar då? Eller finns det en gräns mellan fysiskt organ och själsligt jag? Är jaget tanke eller kropp? Eller kanske ett resultat av sammansättningen?

I jorden, det som lever av mig där, blir jag en del av dem då? Jag är i alla fall förutsättningen för deras liv. Vilka? Daggmaskar kanske. Dem gillar jag. Dem har jag rört, räddat från stekheta trottoarer och blöta pölar. När jag tänker på daggmaskar så är tanken på att död ger liv tröstande. På ett sätt, är det mer obehagligt att tänka på ett stelt orört lik än ett lik som ger liv.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)