Allt förutom ansvarsfull

Inför sommaren 2016 var det dags för mig att söka sommarjobb och med det kom den efterlängtade uppgiften att skriva ett uppdaterat cv och ett antal personliga brev. Eftersom jag dragit mig för att göra detta sedan början av gymnasiet var inte bara mitt cv sedan länge preskriberat, med sina rader om jultidningsförsäljning och diverse ofrivilliga praktikplatser i högstadiet, utan även mina kunskaper om vad ett cv och personligt brev bör innehålla behövde fräschas upp.

Jag gjorde då som en bör göra när en tvivlar; jag googlade. Sökningen resulterade i en hel del tips och knep om hur en bygger upp ett professionellt, attraktivt cv och personligt brev. Det fanns också gott om varningar om vad en bör undvika. ”Tio klyschor att undvika när du söker jobb”. I dessa listor stod ord och fraser uppradade som arbetsgivare mer eller mindre kräks på när de går igenom din jobbansökan. Fraser som ”många bollar i luften” och ”kreativa lösningar” toppade de flesta. I många av dessa listor fanns även t ex. ordet ansvarsfull med. Detta ord har alltså blivit så klyschigt, att dina framtida anställningar hänger på användningen av det. Skämt åsido, vad jag antar att dessa listor vill tala om för dig är helt enkelt; var gärna ansvarsfull, men beskriv det för guds skull inte på ett slentrianmässigt sätt.

Jag ser ett mönster här; den oändliga fixeringen vid att, inte bara i ett cv eller personligt brev, ta varje tillfälle i akt att pressa ut så mycket kreativitet och individualitet det bara går. Ditt alldeles eget kluster av unika tankar, idéer och upplevelser, som bara finns där för resten av omvärlden att suga upp, förundras av och trassla in sig i. Men vad gör du när den taktiken inte riktigt håller, för att alla andra tänker precis som du? Kanske är det dags att bryta mönstret, vare sig det handlar om att beskriva sig själv som ansvarsfull eller låta hela ens varande sammanfattas av en klyscha. Våga vara klyschig! Om det så är för att klara av att dumpa din partner och för att sedan, i samma klyschiga anda, hjälpa dig att komma över hen. Eller om det bara är för att plocka upp dig själv från din pöl av känslor efter en halvrutten dag.

Men istället ska vi hitta på kreativa synonymer för ordet ansvarsfull och hävda personlig särprägel i minsta lilla aspekt av livet. I en strävan efter att undfly klyschor, och helt och hållet undvika att bli en själv, riskerar en lätt att bli någon slags livstilsdouche, vars motbjudande arsenal av kreativ självständighet kan ursäktas som en frisk fläkt av originalitet. Men, du är ju åtminstone inte en kliché.

 

 

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)