Boklista 2017

Att mäta textupplevelse i kvantitet är småsint och töntigt, eller hur? Det handlar inte om att plöja igenom så många böcker som möjligt, utan om att uppleva dem. Trots det listar jag, sedan 2012, samtliga böcker jag läser och gottar mig i att jag läser så många böcker (allt är relativt) och njuter av att vara en person ”som läser mycket”. Därför ska jag nu dela med mig av alla böcker jag läste 2017, för att imponera på er.

atwood

En dåres försvarstal – August Strindberg
januari
Läste denna bok som en del i litteraturvetenskapen jag kämpade mig igenom i våras. Kommentar jag skrivit på denna boken är ”förvånansvärt bra”, ”övertalande” och ”sinnessjukt misogyn”. Jag har hatat Strindberg sedan jag tvingades läsa Tjänstekvinnans son som 14-åring och sedan har det passat bra att hata honom pga kvinnohat, trots att jag nog egentligen bara tycker att han skrev tråkigt och på ett sätt som inte alls talar till mig. Men denna boken var faktiskt najs. Jag är lite småkär i svensk historia också och älskar skvaller, så jag fattar varför folk gillade denna när den kom.

Tripprapporter – Tone Schunnesson
februari
Detta var den första bok som vi läste i vår nystartade bokcirkel Göteborgska Akademien, och Tripprapporter blev sedan grunden i min c-uppsats i ovan nämnda kurs. Denna bok ledde också till en besatthet av Schunnesson som kanske inte är helt hälsosam, eller så är den det va vet jag. Men jag älskar allt hon skriver, gör och är.

Claus Beck-Nielsen – Claus Beck-Nielsen
februari
Läst i lit.vet. Dansk performancekonstnär som iscensätter att han har glömt vem han är och därför inte har något personnummer. Han lever som hemlös i några månader.

dick

I love Dick – Chris Kraus
mars
Vi läste denna i bokcirkeln och jag vet att jag borde älska I love Dick men det gjorde jag verkligen, verkligen inte. Namedroppar-namnen flög mig över huvudet och jag läste den på engelska och var typ förvirrad och oengagerad genom hela boken.

Den sårade divan – Karin Johanisson
mars
Agnes von Krusenstjerna, Nelly Sachs och Sigrid Hjerténs liv. Så sinnessjukt (pun intended) bra och intressant. En del kvinnohistoria.

Stoner – Johan Williams
april
Även denna läste vi i bokcirkeln. Det är liksom bara ett liv vi får följa, men fan vad Williams lyckas berätta om det livet på ett magiskt sätt.

Finna sig – Agnes Lidbeck
april
Detta var den bästa boken jag läste under 2017. Den följde även perfekt efter Stoner där protagonisterna har liknande liv, eller snarare liknande inställning till livet. Finna sig har etsat sig fast, de var en bok som jag återkom till i tankarna om och om igen under året.

Beckomberga – Sara Stridsberg
april
Denna boken passade ihop bra med Den sårade divan, jag rekommenderar samtliga människor i Sverige att läsa dessa två böcker i samband med varandra.

ansari

Modern Romance – Aziz Ansari & Eric Klinenberg
juni
Snubblade över denna boken när jag på en kväll sett klar andra säsongen av Master of None och frenetiskt googlade när säsong tre är planerad att komma ut (inte planerad alls ;,(((). Modern Romance handlar om tindrande, men Ansari och Klintberg drar också paralleller till hur dejting, eller avsaknaden av dejting, när det kommer till romantik har sett ut genom åren. Även om den är högst amerikansk och högst heteronormativ (något som påpekas i förorden) så är det en rolig läsning. Dessutom läste jag hela boken med Ansaris röst i huvudet, och det var ju mysigt.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar – Johannes Anyuru
juni
Bokcirkel-bok återigen. Jag skrev lite om denna bok för Avant i samband med att den tilldelades Augustpriset. Vi hade väldigt delade meningar om denna i vår cirkel, någon ville bränna boken och en annan hade den som en favorit, och ytterligare en hade inte läst den alls.

Alias Grace – Margaret Atwood
juli
Upptäckte efter några sidor att den kändes väldigt bekant, pga läste den förra året, men eftersom den är fett bra läste den igen. Den har ju även kommit ut som Netflix-serie nu i efterhand, har dock inte hunnit se den än.

liv

Ett litet liv – Hanya Yanagihara
juli
Läste denna enbart pga hypen. Grät inte en enda gång och det påminner mig om när jag var liten och avslöjade för mina vänner att jag inte grät till Lejonkungen och de kollade på mig som att jag var ett vidrigt litet monster. Tyckte att boken var lite överdriven och att den gottade sig i misär, fast det gör jag hela hela tiden och jag har senare lärt mig att jag känner så för att jag aldrig aldrig varit med om något hemskt i mitt liv.

Norma – Sofi Oksanen
augusti
Trodde inte att jag skulle gilla den här boken för jag har inte varit jätteförtjust i Oksanens tidigare verk, och trots att denna har några år på nacken så var den när jag läste den höööööögaktuell. Typ samma vecka sändes den där sjuka Uppdrag granskning om svartmarknaden för löshår. Se den (här) och läs Norma om ni är intresserade av extentions eller skönhetsindustrin in general.

God dag kampsyster – Lisa Bjurwald & Maria Blomquist
augusti
Denna boken läste jag i samband med att jag intervjuade Lisa Bjurwald för Djungeltrumman ang. bokmässan. Även denna bok har några år på nacken och handlar om kvinnorna inom nazismen, alltså även denna högst aktuell idag. Samtidigt som jag läste denna boken lyssnade jag på mycket poddar om nazism och alt-right-rörelsen, den föder en törst för mer info.

apa

Mördarens apa – Jakob Wegelius
augusti
Ungdomsbok vald till bokcirkeln. Inte min jam alls faktiskt. Men som jag lärt mig säga iom podden Stuff you should know – ”I don’t want to yuck someone elses yum”.

Kärlekens väg – Alain de Button
augusti
Fick denna rekommenderad till mig efter att ha läst Modern Romance och kan bara referera till ovanstående citat om att yucka någons yum…

Love Warrior – Glannon Conan Doyle
augusti
Vald till bokcirkeln, väldigt bloggig, pga det var en blogg från början.

axfors

Kärleksbrevet – Anna Axfors
augusti
Kommentar jag skrivit till denna bok är ”Debut. Koncis. Avskalad. Poetisk.” Jag var på ett författarsamtal med Axfors och Tone Schunnesson i somras som var så jävla bra och ärligt.

Tjockdrottningen – Moa Martinsson
september
Kommer faktiskt inte ihåg hur det kommer sig att jag läste denna men gillade den! Väldigt lättläst och lustfylld läsning.

Vegetarianen – Han Kang
oktober
Läste även denna bok pga hypen. En kvinnas liv, och hennes närståendes liv, ändras när hon bestämmer sig för att bli vegetarian även om misogyni, och inte hennes kostval, den grundläggande orsaken till vad hon utsätts för.

På drift – Marianne Lindberg de Geer
november
Även detta en bokcirkelbok (gu va mycket vi läst i cirkel ändå, duktiga).

Förtvivlade människor – Paula Fox
november
Gillade fett mycket initialt men det tog typ fyra månader att ta sig igenom den.

milk

Milk and Honey – Rupi Kaur
december
Poesi som blivit både hyllat och spottat på. Sandra Beijer, blogg-veteranen och litteratur-kungen #1 har precis översatt boken till svenska och den syns därför överallt. Skrivit om denna för Avant här.

Män kan inte våldtas – Märta Tikkanen
Även skrivit om denna i low lit.  70-talet och 10-talet är skrämmande lika.

Så. Där har ni alla 24 böcker jag har svalt detta året. Hoppas ni är imponerade och hoppas att ni också inser att jag tycker att jag läser för lite, eftersom att jag jämför mig med folk som läser ännu fler böcker och så sluts ångestcirkeln aldrig aldrig aldrig utan är mer en spiral av missbelåtenhet.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)