Johannes Anyuru – Augustprisvinnare

Jag var för några månader sedan på ett samtal där Tone Schunnesson medverkade, och moderatorn frågade henne vad nästa mål var.

– Att vinna augustpriset,

svarade Tone. Så jävla briljant!
Hon förklarar vidare att hennes förläggare hade sagt att man för att vinna Augustpriset ska skriva en bok med parallella tidslinjer.

Johannes Anyuru

Bild: Nordsteds förlag

Jag är med i en bokcirkel och i den läste vi i somras Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, detta årets skönlitterära Augustprisvinnare. I den berättas, givetvis, olika världar parallellt.

Anyurus bok kom i precis rätt (hur deppigt det än låter) tid. Dådet i Stockholm hade precis hänt och alla var på helspänn. Boken utspelar sig i Göteborg, eller ett framtida Göteborg och karaktärerna i boken går lätt att koppla till verkliga människor. Det är inte svårt att föreställa sig Lars Vilks mässande om yttrandefrihet i den fiktiva bokhandeln som vi föreställer oss är sci-fi på Kungsgatan. En flicka försöker varna för hur framtiden kommer bli, men hon är intagen på mentalsjukhus. Människan med minst trovärdighet: en ung, ”sinnessjuk” tjej, hear hear. De ”rättskämpar” som tar ”lagen i egna händer” ser vi på olagliga demonstrationer var och varannan helg nu.

Anyuru talar ofta om hur det är att vara muslim i Sverige idag, och det har han förstahandserfarenhet utav. Tyvärr så vet han inte hur det är att vara ungdom, och det blir alltid något cringigt över vuxna som ska lajva ungdomar.

Vi hade delade meningar om vad vi tyckte om boken i vår cirkel, men det känns som en given Augustprisare.  Du borde läsa Anyurus bok om så bara för den skärande, deprimerande igenkänningsfaktorn.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)