Low lit och Berny Pålsson

Välkomna till Avants nya (och första) blogg: LOW LIT.

Här kommer jag (Emilia Palmén) och eventuella gäster skriva om litteratur och allt som är text; romaner, bloggar, låttexter osv. Ärligt talat så vet jag inte riktigt ännu exakt vad som kommer hända här. Vi får se hur det utvecklar sig, just nu vet jag att text är så himla kul och att begränsa sig är så himla, himla tråkigt.

Namnet low lit. kommer av låg litteraturen aka populärlitteraturen. Jag tycker att allt som är kanon och tvång motarbetar syftet med litteratur. Herregud det här hör man ju på namnen, vad låter roligast; populärlitteratur eller klassiker?!

Nä okej, tanken är inte att denna blogg ska behandla den ”låga” litteraturen, utan den ska behandla all sorts text eller text-relaterat. Så jag tänkte börja med Berny Pålsson.

logic

Igår fick Logcis låt 1-800-273-8255 (ft. Alessia Cara, Khalid) som handlar om självmordstankar  mig att tänka på Berny Pålsson. Ni vet Vingklippt ängel, halva håret svart halva blont, borderline/ schizofreni författaren. Som det emo jag var älskade jag hennes böcker på ett alldeles speciellt, sjukt, kanske inte jättehälsosamt sätt. Vad gör hon idag?

Efter en snabb googling kommer jag in på hennes blogg och det senaste inlägget är från mars 2017, föregående inlägg från 2014. Efter Vingklippt ängel (2004) och Känn pulsen slå (2008) verkar det som att Berny varit hemlös och missbrukat heroin. Idag är hon dock småbarnsmorsa och lever enligt egen utsago ett svenssonliv och trivs med det. Hon håller på att skriva en ny bok: En psykopats dotter, en bok i tre delar, en bok hon skrivit på i tio år… Enligt Wikipedia ska boken rikta kritik mot hennes familj som Berny menar ska ha varit medlemmar i Opus Dei (känt från Da Vinci-koden). När jag läser hennes blogg får jag intrycket utav att Berny har det riktigt gött nu, och hon säger själv att hon mår så bra att hon inte behöver älta det förflutna. Jag undrar iof hur det går ihop med att skriva (ytterligare) tre självbiografier, men logik är inte en nödvändighet i en lycklig människas liv. Men sen börjar Berny klaga på att Sverige tar in flyktingar när vi ”inte ens hjälper våra egna hemlösa” och där någonstans förlorar hon mig. Fan va synd att människor ska gå och bli rasister…

Vingklippt ängel

På Flashback är tråden om Berny 900 plus sidor lång och riktigt, riktigt deppigt. Den skapas 2008 och det sista inlägget skrevs för bara några dagar sedan. Jag trodde att jag skulle kunna snoka fram lite updates om vad som hänt i hennes liv men det är svårt att hitta bland alla ”sluta knarka”, ”växa upp”, ”sjuka ego” och ”attentoinwhore”-inlägg. Efter lite skummande har jag kommit fram till att ca 100% av inläggen i tråden är folk som misstror Berny och säger att hon överdriver och hittar på, känns det igen? Denna människan är alltså helt öppen med att hon är schizofren och att hon missbrukar och folk tycker ändå att hon gör fel. Hon är destruktiv på fel sätt, hon tar inte chanserna hon får för att bli ren, är inte det ett ganska typiska drag bland folk som mår kasst?

Så nu slipper ni ligga sömnlösa över vad Berny Pålsson gör idag. Jag har i efterhand tänkt en del på den här sortens litteratur som exploderade under tidigt 2000-tal och som sades inspirera unga tjejer till självdestruktivt beteende. Kanske var det inspiration för mig, jag har svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget för allt händer ju på något sätt samtidigt i ens liv. Goethes Den unge Werthers lidanden sägs ha bidragit till ”Werthers-effekten” och ”inspirerat” unga män till att begå självmord efter att de läst romanen. Detta verkar inte vara helt sant, men ändå, det är fascinerande att tänka på hur mycket påverkan en roman kan ha på folks liv. Kom ihåg det, det är inte bara CS och WOW som fördärvar ungdomen.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)