Solhjulet – om bot, tro och livet

Foto: Heike Andersson

Pentagrammet som tar upp majoriteten av Ellens arbetsrum är gjort av fårskinn och mjuka kuddar, som omringar de olika föremålen som strategiskt är utplacerade på trägolvet. Fjädrar, rökelse, ljus och stenar. Bergskristallen intar mitten av pentagrammet och sägs frammana goda energier. Emelie och jag går nyfiket in i det dova rummet och jag sätter mig helt slumpmässigt ner på en av kuddarna. Ellen sätter sig bredvid och säger att den platsen passar mig som intervjuare utmärkt eftersom min plats representerar elementet Luft.

”Det är där alla som vill ha överblick över en situation eller få ordning på någonting i sitt liv brukar sitta.”, säger Ellen. Jag ler och harklar mig.

Matilda: Så jag tänkte börja med att fråga hur du blev shaman. Har detta t.ex. varit med dig sen barnsben eller kom det till dig senare i livet?

Ellen: ”Jag blev inte uppfostrad in i shamanlivet om det är det du menar. Jag växte upp i en helt ”normal” familj i Tyskland och har först senare fått veta att vissa personer i min släkt haft liknande upplevelser som jag. När jag hade upplevelser som barn trodde jag bara att jag dagdrömde. För jag var ju t.ex. i skolan fysiskt sett och jag kunde svara på tilltal, men en del av mig var ute och flög över staden. Det har jag nu senare insett att inte var en dröm utan på riktigt. Så jag har alltid varit öppen för dessa fenomen men jag kallade mig inte shaman förrän 2006 och då var det inte jag som gav mig själv den titeln utan den fick jag av min lärare en andeshaman . Jag trodde jag var mer ett medium eller bara mer öppen än andra så det var han som hjälpte mig förstå vad jag var. Han gav mig också mitt namn – Solhjulet.

M: Vad är en andeshaman?

E:”Ja som sagt så har inte shamanism gått från generation till generation i min familj och jag har heller inte gått någon kurs utan det var en andeshaman som lärde upp mig. Så jag är utbildad av andar. Jag började resa medvetet år 2000 med hjälp av min vän som också höll på med sådant. Sedan fick jag hjälp att lista ut vad andeshamanen ville när det började hända konstiga saker i mitt hem.”

Andeshamanen jobbar fortfarande vid Ellens sida och är en ande, en av hennes guider, som hjälper Ellen i hennes andliga arbete.

M: Vadå för konstiga saker?

E:”Jag och min man började exempelvis höra fotsteg på vinden fast vi visste att det inte var någon där. Takkronor gungade och andeshamanen uppenbarade sig för mig flera gånger. Först förstod jag inte vad han ville men min vän hjälpte mig att förstå att han var vänligt sinnad och ville hjälpa mig.

Ellens vän reser också mellan olika världar och hjälpte Ellen att lista ut vad andeshamanen ville eftersom han hade erfarenhet av sådana fenomen från förr.

M: Så vad är det egentligen en shaman gör?

E:” Jag jobbar huvudsakligen med botning. Det kan vara smärtor i kroppen eller i psyket. Men oavsett så ligger orsaken på andra plan. Sedan kan exempelvis rotchakrat vara skadat och då botar jag det. T.ex. kan det vara en person som ringer mig och har jätteont i knäet för att hon av någon anledning lägger all sin stress och ångest i sitt knä.  Då ser jag in i hennes andra kroppar och tar bort de dåliga energierna. Jag kan se föremål, t.ex. en kniv på ett annat plan i hennes knä och tar bort den där ifrån. Jag rör nästan aldrig vid personens jordliga kropp, det är därför jag kan hjälpa folk i exempelvis Australien och USA över telefon och chatt. Jag kan också kommunicera med de döda men att vara ett medium är inte min huvudsakliga uppgift. Det lämnar jag åt medier.  Jag håller också i kurser för sådana som vill utveckla sig själva och lära sig hur man använder shamanska verktyg.

M: Kan vem som helst komma på de kurserna?  Eller kan vem som helst bli shaman?

E:”Vem som helst kan absolut komma. De personer som deltar i mina kurser är ofta sådana personer som har haft olika upplevelser sen förr och är lite mer öppna än vanliga människor. Jag tror att man föds som shaman. Man bara är det. Shamaner brukar ha någon slags förmåga att kunna se energier på ett speciellt vis. Det betyder inte att de är bättre eller mer speciella än någon annan, utan bara att de är öppna för olika energier. Livet går ut på att hitta sin plats och vi har alla fått olika förutbestämda förutsättningar i livet.”

M: Vad är de vanligaste orsakerna till att folk uppsöker dig?

E:”Mestadels för botning men också för vägledning om personen kört fast i sitt arbete eller liknande. Personer som mår dåligt ”utan” orsaker bär oftast på något dåligt minne, antingen från detta liv eller något annat. Då hjälper jag denna att lokalisera minnet och ”damma” av de dåliga energierna. Jag har dock en regel om att jag inte arbetar med barn under 15 år eftersom jag inte anser dem vara mogna för det. Om det gäller ett barn under 15 år så kan jag i vissa fall hjälpa barnet genom att dennes föräldrar pratar med mig om barnets upplevelser.

M: Det här med energier, du är ganska känslig för sådant. Händer det någonsin att det påverkar din vardag? T.ex. att du helt plötsligt blir ledsen för att du har råkat snappa upp någon annans energi?

E:”Nej. Jag har lärt mig att stänga till rätt ordentligt när jag rör mig i offentligheten. Det är en grej som du som shaman måste lära dig rätt snabbt för annars kan du få ett väldigt jobbigt liv. En shaman måste kunna skilja på sin egen energi och andras.”

M: Jag har läst att shamaner sätter sig själv i trans på olika sätt, men vanligaste hjälpmedlet är trummor eller meditation. Brukar du göra det ofta?

E:”Jag är en väldigt öppen person och har väldigt lätt att förflytta mig från en dimension till en annan. Så det är ofta jag använder en lätt trans i mitt arbete, men det märker andra inte. Jag brukar ta med mina studenter på andliga resor ibland och då använder vi trumman eller andra hjälpmedel. ”

Här riktar jag blicken mot hennes trumma som hänger på väggen. Den ger mig förnimmelsen om en svunnen tid där människor och natur var starkare knutna till varandra. Den har mörkbruna ådror som slingrar sig fram över renskinnet och ramen är gjord av tall. Jag frågar Ellen om hon inte kan spela lite för oss och hon tar ner trumman och berättar att han (trumman) är väldigt envis och självständig. ”Ibland vill han inte och då går det inte att spela på honom”.

Som tur för oss så är han på gott humör denna regniga eftermiddag och Ellens trumslag ekar genom det lilla rummet. Men när Emelie ska ta ett foto fungerar inte kameran, om det är på grund av ett dåligt batteri eller något annat .. Vem vet? Men någon bild blev det inte.

E:”En shamans trumma är dess häst. Den leder iväg dig på en spirituell resa.”

M: Möts du mycket av skepticism?

E:”Jag tycker att det blivit mycket friare att prata om religion och tro nu på 2000-talet än vad det var förut, typ 90-talet. Folk är mer öppna för de andliga nu än då, t.o.m. sådana personer som i grunden är väldigt skeptiska kan ändå visa en sorts nyfikenhet på det jag gör. T.ex. deltog jag i ett evenemang i Slottskogen som kallades ”Vild”, där jag besvarade frågor om shamanism för de som var intresserade. Det blev en kö på ca 100 personer, betydligt fler än jag hade räknat med. Det var jättekul. ”

”Men jag försöker ju inte för den delen säga att det jag tror på är det enda rätta. Det finns inte någon enda sanning. Alla har rätt att uppleva och tolka världen och sin verklighet på sitt sätt så länge det inte skadar någon annan.”

M: På tal om religion, tillhör du någon kyrka? Eller är shamanism en sorts religion?

E:”Nej shamanism är ett sätt att se på världen. Jag föddes in i den protestantiska kyrkan men som 17-åring hade jag en nära döden upplevelse så efter det förändrades mycket. När jag var äldre kom buddhism in i mitt liv och jag levde som buddhist i många år. Jag var buddhist när jag började vandra mellan de olika världarna men när jag väl funnit shamanen inom mig lämnade jag buddhismen. Du förstår, religion är skapat av människan som ett slags verktyg för att hantera andlighet och när du väl har funnit din andlighet behöver du inte längre religion.”

M: Hur reagerade din man på att shamanismen kom in i ditt liv?

E:”Åh han var inte speciellt förvånad. Det hade ju hänt oförklarliga saker så länge vi varit tillsammans så vi hade alltid vetat att jag varit ovanligt öppen och kontaktbar för sådana saker.”

M: Det måste vara skönt när ”vanliga” människor ser samma saker som dig.

E:”Ja det är skönt att få bekräftelse. Speciellt skönt var det under min lärotid att ha vänner där när saker skedde och få stöd.”

M: Har du någonsin blivit skrämd eller haft negativa upplevelser?

”Nej, det händer inte längre att jag bli rädd genom andliga upplevelser.  Det hände när jag var ung att jag inte var beredd på att något väsen skulle uppenbara sig och blev därför överrumplad.”

M: Tror du på ödet?

E:”Det finns vissa händelser i våra liv som vi inte kan undvika. Sådana saker som var förutbestämda redan innan vi föddes in i detta liv. Men sen är vi inte några marionetter och ingen kan ta ifrån dig dina val.”

M: Detta med att vår själ hela tiden föds om på nytt. Jag har svårt för det där med att vi får välja själva vad vi ska inkarnera till i vårt nästa liv. Vem skulle t.ex. välja att bli en fluga?

E:”Det är din mänskliga hjärna som inte tycker att en flugas liv är värt att leva. Hjärnan är bara ett redskap för själen så länge vi är inkarnerade. När den mänskliga kroppen dör har den inte längre någon hjärna som inskränker och sedan kanske vi kan förklara varför en del själar inkarnerar till flugor och andra till något annat. Livet är som en teaterpjäs där själen intar olika roller för varje liv. Ett liv är bara en erfarenhet av många”

Shamanism är högst troligt den äldsta formen av andligt utövande som finns i världen och har funnits i 20-30 000 år. Shamaner kan påträffas i alla världsdelar, men är vanligast bland ursprungsbefolkningar där shamanism fortfarande aktivt utövas. Det är många naturfolk som använder shamanism som en metod för att komma i kontakt med andevärlden och det är föga förvånande eftersom shamanism innehåller många inslag av animism. Enligt den animistiska synen på världen har varje sten och träd en själ och tillsammans består naturen av gudar och andar som samverkar i ett gemensamt kosmos. En shaman är länken mellan de olika världarna och i de tidiga åren tog jägarfolken hjälp av shamanen för att få råd och jaktlycka av naturgudarna.  Det var en tid när människan var närmare knuten till naturen och idag kan tyckas att teknik och vetenskap tagit oss allt längre bort från den kontakten. Men shamanism lever fortfarande och det finns många shamaner idag som aktivt jobbar med naturen och dess andar för att försöka förstå världen och dess mysterium.

FAKTA

NAMN: Ellen Sjödin

FAMILJ: Man, två barn

BOR: Göteborg

FRÅN: Tyskland

STUDERAT: Bland annat historia vid Göteborgs universitet.

YRKE: Shaman, egen företagare

Om du vill läsa mer om Solhjulet kan du gå in på hemsida: www.solhjulet.net

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)