AKTUELLT | Tar sig an en större scen

Foto: Marie Agerhäll

Jesper Rönndahl hade en dröm: att stå framför en stor publik med sin egen show. Efter På Spåret-succén har drömmen blivit verklighet. Ikväll intar han Göteborg och Drakens scen med föreställningen “Hej framtiden!”.

Scenen skiftar i grönt, lila och blått. På Lunds stadsteater gör ljusteknikerna de sista förberedelserna inför kvällens föreställning. En gänglig figur studsar ned längs rader av klassiskt röda salongsstolar i sammet. På den främsta raden fälIer han ner en stol åt mig innan han själv sjunker i en bredvid. Jesper Rönndahl tittar upp mot scenen och sedan mot mig.

– Här sitter man bra, säger han med ett brett leende.

För knappt två år sedan intervjuades han i radiopodden “Värvet”.

“Min dröm är ju att göra enmansföreställning, Att vara en David Batra. Det verkar så jävla roligt. Att verkligen ha en show där man reser runt och säljer ut stora konsertsalar”.

När han nu får delar av intervjun uppspelad för sig, skrattar han till:

– Ja se där! 34 år och drömmen är uppnådd. Antingen är jag en blygsam drömmare eller en jävel på att genomföra saker, säger Jesper som varit fast i stand up sedan han provade första gången för tio år sedan.

Under vinterns upplaga av “På spåret” fick tittarna bekanta sig med den unge komikern som bildade lag med SVTs legendariska nyhetsreporter Elisabeth Höglundh. Två individer från olika världar och med generationer mellan sig. När förfrågan om deltagandet kom fanns ingen tvekan:

– Jag sa ja direkt, många andra överväger det noga först. Men det är folk som har något att förlora prestigemässigt, säger han och lägger till “Jan Guillou“ i en hostning.

Den oväntade duon bjöd på många skratt, hela vägen till final. Jesper Rönndahl menar att medverkan i programmet definitivt haft effekt. En populäritets-boom.

– Folk hälsar på stan och biljettförsäljningen har ökat. Innan har det mest varit unga och studenter. Åldersfördelningen bland de som kommer på showen är större nu. Allt är skitkul, säger han.

Jesper Rönndahl är uppväxt i Veberöd utanför Lund, kvällens spelning blir vårens enda på “hemmaplan”. Så var det tänkt i alla fall. Genombrottet kom och biljetterna gick åt snabbt. Arrangören fick slänga in en extra föreställning på stadsteatern.

– Det är helt sjukt, kolla på den här lokalen, säger han och påkar på stilrena ljudisoleringar, maffiga ljusanordningar och den stora balkongsektionen.

Men det verkliga eldprovet blir nästa vecka. Göteborg och Drakens scen. I höstes visades “Hej framtiden!” främst på studenthus. Steget till Draken är stort. Den ständigt energiske Jesper Rönndahl får än svårare att sitta still i sin stol när vi pratar om den stora kvällen. Han sträcker ut sin kropp i långa gäspningar och klämmer stressat på stolens sträva sammetstyg. Det är inte svårt att ana nervositet, det blir ändå turnérns största publik hittills. Samtidigt är glädjen tydlig. Inte minst tack vare relationen till Göteborgspubliken.

– Det är som en stor kram att framföra där. Det blir så snabbt bra stämning, publiken är med på banan snabbare än i andra städer.

Till vardags leder han humor- och vetenskapsrogrammet “Institutet” i P3. Just vetenskap och humor är återkommande teman i skåningens projekt, “Hej framtiden!” är inget undantag. Titeln “vetenskapskomiker” har han inget emot – så länge folk kan relatera till ämnena och inte skräms bort.

–Det ska ju vara kul! Jag är lika tramsig som alla andra.

Och hur blir det med “På spåret”? För Jesper råder det inga tvivel.

– Frågar de igen vill jag givetvis vara med. Men då skall det vara med Elisabeth, det är hon eller ingen.

Jonas Pettersson

 

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)