Liten handbok i att resa som feminist – konsten att hantera resande män

Det verkar vara mer regel än undantag att svenska kids jobbar röven av sig hela året för att kunna fly till ett varmare land en vecka eller två under den mest deppiga tiden på året. Att resa och behålla förståndet är inte alltid lätt. Inte nog med att du efter ett tag börjar tro att du faktiskt gillar batikmönstrade haremsbyxor och orange-röda toppar med små speglar på, du blir dessutom matad med föreställningar om hur en ”skön” resenär bör vara. För att inte helt förlora fotfästet och för att ha en så frustrations- och friktionsfri resa som möjligt följer här några generella råd för dig som reser som feminist.

IMG_2226
  1. Undvik backpackande män, så kallade ”sköna dudes” (känns igen på sitt ogenerade kulturella approprierande och bara överkropp). Dessa kan vara svåra att lyckas undvika då dom förekommer i stort antal på nästan samtliga turistmål över hela världen. Kom inte dessa för nära, dom må vara irriterande även på håll, men då i alla fall inte direkt skadliga.
  2.  Om du som kvinna* vill vara ensam är det praktiskt att ha med en skylt som du ställer framför dig när du sitter och t.ex. läser, åker tåg eller äter. Skylten ska, på diverse väl utvalda språk anpassade efter resmål, lyda ”Det är inte synd om mig, jag har valt att vara ensam”. Detta är dock inte ett säkert skydd mot diverse medlidande blickar eller ”din-stackare-som-sitter-här-ensam-jag-håller-dig-sällskap-kommentarer”. Så än säkrare är att använda sig av en cardboard cut-out föreställande en man, då detta verkar hålla andra resande män på avstånd.
  3.  En trevlig kvällsunderhållning är biljard, om du lyckas undvika killar som ska lära dig hur man håller/skjuter/står/siktar ”rätt” och som sedan suckar så fort det inte blir (AKA du inte gör) som dom vill. Var beredd på att det (om ni är majoriteten kvinnor som spelar) ca en gång var tionde minut kommer poppa upp män runt biljardbordet med oombedda ”råd”. Det finns flera sätt att hantera dessa på, men effektivt brukar vara om samtliga runt biljardbordet ställer sig med ryggarna vända mot mannen tills denna blir förvirrad och kränkt över att inte få sin rättmätiga uppmärksamhet. Notera att ett snällt och vänligt avvisande inte alls tycks uppfattas av dessa män.
  4. Var beredd på att du som kvinna, när du är i samma sällskap som en man, blir osynlig och ohörbar för andra män. Andra män kan absolut vara nyfikna på och tilltala dig, fast detta sker då genom ”din” man. Få inte panik, du har inte dött och vandrar jorden som vålnad. Detta är en del av de flesta resande mäns kultur, de är oförmögna att tilltala en kvinna direkt om det inte är för att ragga, och det är ju omöjligt eftersom du står med (tillhör) en annan man! Ibland kan det fungera att ställa dig direkt framför mannen i ditt sällskap och tilltala personen i fråga, annars kan det vara effektivt att skrik-prata. Prova dig fram!
  5.  Att rekommendera är att alltid resa med tjejer då de inte förminskar eventuella obehagskänslor eller problem du kan ha, vilket män tenderar att göra vilket lämnar dig i ett svart hål där du undrar om dina känslor är på riktigt… Is this the real life? Is this just fantasy?

 

Lycka till och trevlig resa!


*Jag ber om ursäkt för mitt vårdslösa användande av kvinna. Med ”kvinna” menar jag personer som har ett normativt ”kvinnligt” yttre.