Minska mödradödligheten – barnvagnsmarschen 2015

Barnvagnsmarschen

Foto: Carolina Hemlin, 2012. Barnvagnsmarschen har samarbetat med konstnärer som Kakan Hermansson och Liv Strömqvist. De hundra första barnvagnarna på plats får i år ett regnskydd designat av Mini Rodini.

 

Den åttonde mars, vår alldeles egna kvinnodag, går RFSUs barnvagnsmarsch av stapeln för sjätte året i rad. Avant har träffat Beatrice Rundström, årets marsch-samordnare för Göteborg, som vill locka fler att delta i marschen och som tycker att det är helt bisarrt att den höga mödradödligheten i världen fortfarande ses som ett ”kvinnoproblem”.

Färgglada regnskydd lyser upp ett långt tåg med barnvagnar och slagord vajar i luften. På över 30 orter i landet deltar människor i barnvagnsmarscher för att uppmärksamma det enorma problem med mödradödlighet vi har i världen. Varannan minut dör en kvinna till följd av graviditet eller förlossning.

RFSU jobbar för att engagera fler människor i aktivismen mot mödradödlighet, främst genom informationsspridning via diverse medier samt översättning av information till fler språk så som somaliska, persiska och kurdiska.
– För att få till en förändring är det självklart att inte enbart kvinnor eller föräldrar måste engagera sig. Det är bisarrt att mödradödlighet fortfarande ses som en särfråga för kvinnor och inte som en ”människofråga”, säger Beatrice.

Hur kan en förändring komma till?

– Ja, vi kan inte tvinga folk att engagera sig. I grund och botten handlar det om att krossa patriarkatet, säger Beatrice med ett snett leende.

År 2000 beslutade FN i sina millenniemål att minska mödradödligheten med 75 % till år 2015. Nu är vi här och hur har det gått? Åt helvete. Framgångarna är långsamma och ojämnt fördelade mellan fattiga och rika länder. Beatrice menar att så kallade ”kvinnofrågor” alltid kommer ha lägst prioritet när vi lever i ett patriarkat. Prevention och lösning av detta problem är inget mysterium. Ren vård, preventivmedel, fri, säker abort och utbildning. Det handlar inte om mirakel utan om vart vi lägger resurser. I länder där dessa saker finns att tillgå är mödradödligheten betydligt lägre.

Men trots att vi i Sverige har bättre mödravård än många andra länder och tillgång till fri abort menar Beatrice att vi idag inte kan ta detta för givet. Hon påminner om attentatet i Stockholm för bara två månader sedan när tre maskerade män kastade in rökbomber i en lokal under en pågående aborträttsfestival.

– Vi ser ett ökat motstånd mot abort idag. Sverigedemokraterna ger i sitt partiprogram förslag ämnat att inskränka rättigheter för kvinnor och vill minska tiden för rätt till fri abort från 18 till 12 veckor in i graviditeten, berättar Beatrice.

”För abort efter den 12:e veckan till följd av medicinska eller andra tungt vägande skäl ska det krävas tillstånd av Socialstyrelsen” heter det i deras politik…

– Våra grundläggande rättigheter hotas, inte bara i Sverige. Vi står upp för det vi tycker är riktigt. Deltagare i barnvagnsmarschen vill agera påtryckningar på våra egna politiker för en bättre graviditetspolitik i hela världen. Vill du vara med och visa det inte duger med tomma ord och ouppfyllda mål? Kom till Järntorget, Göteborg, kl 11:30 söndag 8 mars och delta i marschen, med eller utan barnvagn, avslutar Beatrice.

 

Läs mer: http://www.rfsu.se/sv/Sex-och-politik/Barnvagnsmarschen/

Facebook-event: https://www.facebook.com/events/372055756310737/?fref=ts

 

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)