Lyckad kväll med representation i fokus

IMG_0973

 

 

 

På internationella kvinnodagen, 8 mars 2015, höll Avant magasin i en kväll på Kino och Hagabion som gick i den intersektionella kampens tecken.

Tillsammans med Hagabion arrangerades en mingelkväll för alla som frusit i den gråkalla luften under demonstrationståget lika väl som cineaster och alla andra nyfikna på den nyutkomna filmen Dyke Hard av Bitte Andersson med crew. Efter att länge ha varit nyfikna – produktionen av filmen har pågått sedan 2010 – hade det äntligen blivit dags för distribution av filmen och naturligtvis är Folkets Bio rätt plats att se denna action-ninja-queer-splatter-B-rulle.

Kvällen började med att vår egen DJ in residence Laura Emelie körde sköna hiphop- och R’n’B-beats i Kinos med guldballonger pimpade vrår som uppvärmning. Senare blev det dags att styra kosan ett par våningar upp till Viktoriasalen för ett panelsamtal om representation i svensk film. Deltagare var:

Bitte Andersson, regissör & producent Dyke Hard

Jessika Jankert, filmare, projektledare och styrelseledamot i Wift, m.m.

Daniela Dahl, genus- och filmvetare

Iki Gonzalez Magnusson, skådespelare i Dyke Hard, DJ, driver podcasten Nyfiken Brun m.m.

Samtalet leddes av Avant magasins Terese Martinsson.

Panelen fick diskutera frågor delvis utifrånfärsk statistik från SFI (ej ännu utkommen) som visar hur normen av en vit, heterosexuell, etniskt svensk man utan religiösa uttryck eller märkbara funktionsvariationer dominerar på den svenska filmduken. De olika perspektiven – bl.a. regissörens, skådespelarens, genus- och filmvetarens, producentens och aktivistens, belyste olika perspektiv och gav kompletterande svar på vad som behövs för att förändra representationen på vita duken i framtiden. Svar som att det t.ex. behövs fler initiativ och historier som Dyke Hard, att satsningar som Baker Karims Black is the new black har stor potential att göra skillnad och att det, ärligt talat, behövs nästan vilka historier som helst utom dem som fokuserar vita (hetero-)män, var konklusioner under samtalet. Flera ur publiken delade även med sig av sina erfarenheter om att t.ex. stämplas som att ”bara göra lesbiska filmer”.

IMG_1059

Med denna råg i ryggen blev det dags för visningen av Dyke Hard i Hagabions alla tre salonger samtidigt. Innan visningen körde filmens fotograf och skådespelare Alexi Carpentieri en bejublad strippshow och Bitte Andersson introducerade filmen. 82 minuter av uppskattad action-skräck-ninja-b-rulle följde med efterföljande frågestund då både Bitte Andersson, Alexi Carpentieri och Iki Gonzalez medverkade.

Kvällen avslutades med intensiv dans på liten yta i Kinos med guldballonger och vimplar prydda krypin.IMG_1115

 

 

 

 

 

www.dykehardmovie.com

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)