Att skamvänjas

Jag hade min fina vita mössa med namn på i rosa text som jag fått av någon förälders förälder. Var på väg hem från skolan. Var 7, 8, 9 år sådär. En klassisk gubbe, brun-beige rock och rutig gubbkeps, mörka byxor och russinansikte. Han börjar prata med mig när Bella och My är inne i kiosken för att köpa tuggummi (Jenka och Dinosour). En skrovlig dov röst säger hej till det namn som står på min fina mössa. Den undrar om jag inte ska följa med honom. Mössan ville inte följa med honom. Sen kommer Bella och My ut och vi går hem.

Jag berättade om gubben för mamma. Hon blev arg, trodde att hon blev arg på mig först. Jag fick inte använda mössan mer.

Snuskuskgubbar fanns överallt på den tiden. Ibland kravlade de ur sina kladdiga vrår och ville vuxenleka med flickbarn. Flickbarnen hade sedan tidig ålder fått lära sig att inte tala eller följa med klassiska gubbar.

90-talssommar. Jag och Olivia cyklade överallt. Hade badfrukost vid Riasjön med Skogaholmslimpa, svettig prickig korv och varm mjölk nästan varje dag hela sommarlovet. Jag på min blåa DBS med hjälmen hängandes på styret och hon på sin lila mountainbike.

Jag hade sovit över hos Olivia. Nagellack från Yves Rocher, vit heltäckningsmatta och affischprydda beige väggar. Vi cyklade ner mot videobutiken och skolan. Vi stannade och köpte sura kulor på den lilla närbutiken. När vi går där ifrån stannar en man oss. Han hade tydligen bara ögon för mig – han berättade för mig att jag var söt, kom närmare och höll om mig med sin ena arm. Vi visste inte riktigt vad vi skulle säga och hans andedräkt avslöjade en blöt hobby. När vi säger att vi ska gå så ger han mig en puss på mitt huvud.

Mitt lilla huvud. Mitt alldeles eget lilla huvud som satt på min lilla kropp skulle han ta på. Jag lärde mig att kroppar som min får vem som helst ta.

Jag var på väg ner för trappan, bara en trappa ner, där mamma och pappa låg och sov. Hade verkligen prövat mina alkoholvingar. En av de första gångerna. Rom och dansk pilsner. Farbrors kompis från Sydamerika, ville prompt följa mig ner. Farbror lät honom. Farbrors kompis tyckte att jag var fin och så, det sa han på knackig engelska. Hade på mig den där melerade lila t-shirten med raglanärmar från HM och mina sailorjeans från JC. Var jävligt cool i den outfiten. Han tyckte att jag var en kvinna när jag var fjorton. Sen kysste han mig. Jag tyckte han var en gubbe, fast han var kanske bara 38.

När jag la huvudet mot kudden var jag där och borta på samma gång. Var det ens mina läppar han rört med sina gubbläppar? Besudlad och jag sa aldrig till någon vad som hänt.

Jag skulle till V.I.P. Video och köpa godis. När jag kom dit stod PA och Bengtsson utanför. När jag hade handlat klart och skulle låsa upp cykeln började de prata med mig, frågade vad jag skulle göra på midsommar. Jag hade inga planer fast allt jag ville var att bli full och alltså ha kul. Jag blev hembjuden till Bengtsson som bodde uppe vid Hult.

Jag kollade om Bella, My eller Linnea ville med på festen. De ville inte det, jag tänkte att de inte vågade.

Det regnade såklart. Tog mina insydda v-jeans och mammas gamla stickade grönvitrandiga tröja. Hade min rutiga väska som jag hade sytt. Det var precis att plånboken, sminkväskan, och ciggen fick plats i den.

Till mor och far sa jag inte att jag skulle hänga med sådana som var lite äldre.

Jag pendlade mellan bålen som fanns i en röd tiolitershink i köket, toaletten och soffan. Var enda tjejen där. Mest var jag i köket. Var lite på altanen och rökte också.

Jag och Gustis går in på toan och hånglar. Lite orättvist när han hade så mycket kläder på sig. Alla andra stod utanför och hejade på. De tryckte in en kondom i dörrspringan. Gustis ville verkligen att vi skulle göra det med varandra. Jag ville inte det för att jag aldrig hade gjort det innan. Ville att det skulle mer än en toa i en enplansvilla med dåligt retrobrun plastmatta och en mintgrön bidé.

Han säger att jag har en fin kropp. Många gånger. Han tar på hela mig. Efter en lång förhandling går det tillslut fram att jag på riktigt inte vill.

Vet inte hur jag kom hem.

Tror att jag är kär och att toaaktiviteten betydde något. Jag ringer till Gustis några dagar senare. Frågar om han vill ses. Det ville han inte.

Det var skönt och jag var kall i min bara kropp där på toan. Jag var en tönt som inte vågade allt. Jag var en hora som var där inne.

Jag och Niko skulle hänga hemma i hans lägenhet. Niko bodde i en lägenhet som låg där det mest bodde alkisar och sossfall. Han brukade köpa ut åt mig, cigg och öl. Vi hade köpt ett 6-pack av den billigaste sorten. Niko hade lite gräs som vi skulle röka. Jag längtade så väldigt mycket efter att få röka.

Vi sitter i köket först, och pratar. Jag blev hög som ett hus. Höghus. Vi går in till vardagsrummet/sovrummet istället. Jag spiller lite öl på mig själv, jag är bra på att göra det. Är lite snurrig av gräset också.

Vi börjar hångla och går till sängen. Där åker v-jeansen av (de är slitna nu, har sytt på lila manchestertyg nedtill eftersom fållen gått sönder där). Mammas gamla rödvitrandiga t-shirt åker också av (det var mycket som var randigt och som var mammas).

Det är första gången och jag var femton och ett halvt. Niko var ihop med Kajsa, Kajsa var min kompis. Jag ville ändå göra det. Torrt och hårt. Trycker en riktigt hårt så går det nog. Första gången så måste det ju göra ont. Jag var lika utvald och sedd som Ida. Hon hade också satsat sitt högsta kort på Niko. Hon var också kompis med Kajsa.

Maktlösheten inför begäret att bli utvald och bekräftad stod över allt annat. Jag fanns först när Niko sett mig. Speciell kände jag mig i kvarten som det varade.

Det var fest hos Joni på Ängshöjd, Nikos bror. Han bodde i den delen av området som de värsta hamnade på. Folle och mycket vodka.

Katarina hade blivit ihop med Joni precis efter att han och Eva hade gjort slut. Eva och Joni hade varit som Courtney och Kurt.

Vi letar efter ett ställe att prata på. Vi är utomhus men det är så kallt. Ord är bara alibi. Vi går in i källaren vid förråden, försöker hitta något avskilt utrymme. Är mitt i minnesluckan.

Knäna mot ett betonggolv i ett källarförråd. Kuken som kommer mot mitt ansikte är lämpligt förberedd.

Jag var ett forna sinne och en knappt bärande kropp. Men jag ville vara där, behövde finnas till för någon annan för att finnas för mig själv. Igen. Jag gjorde det som kändes bäst för den vingliga stunden och allt ansvar var mitt. Det var jag som med min fördärvande kvinnomystik rövat bort honom och tvingat honom till mitt sköte för att bedriva ohelig otukt.

Johan kände någon som kände någon som kände bröderna. Han var ännu äldre. Han norm corade på riktigt och frisyren var från en affisch på Salong 80-borderline-90-talet.

Jag fick skjuts hem av honom från Joni, han skulle bara åka förbi sin lägenhet och hämta något. Jag hängde med in. En slarvig etta. Innan vi drar igen tycker Johan att vi ska ta en cigg. Sätter oss i soffan.

Johan tycker också att jag ska ta honom på kuken. Min hand läggs utanpå hans pappajeans. Han tycker också att vi ska hångla. Det vill inte jag eftersom han har spår av lössnus på läpparna. Det ser äckligt ut. Det verkar inte som att mitt tyckande spelar så stor roll.

Det blir inte mer än så. Han tyckte att vi skulle hänga någon dag, sen gav han mig lite gräs.

Jag äcklade min killes bror när han fått reda på det och fick en lavett. Jag tvingades att bekänna andras synder inför alla jag kände. Sen fick jag inte vara med och leka längre.

Adrijana och jag lärde känna varandra i ettan på gymnasiet. Vi kom bra överens men var olika. Vi förenades i ciggen. Hon bodde i Aneby. En helg hängde jag med henne över helgen.

Vi hängde nere på pizzerian där hennes kille jobbade, Jowan hette han. När han jobbat klart gick vi till en lokal som de hade. De pratade sitt språk mycket. Det var som att de gjorde det med flit. Pratade säkert om mig. Adrijana pratade svenska med mig, ibland. Vi drack mycket öl. Det var gratis. Sedan vaknar jag i rummet bredvid hennes med en obeskrivlig huvudvärk.

Adrijana slutar höra av sig. Jag förstår inte varför. På omvägar får jag höra varför men jag förstår inte. Hon säger att jag haft sex med hennes kille där i rummet bredvid, att hon vaknat under natten och märkt att Jowan var borta och går upp. Att hon sett honom stoppa in kuken i mig. Jag märkte inte att någon stoppade in kuken i mig.

Var bor skammen när minnet aldrig arkiverats? Betyder det att det kanske inte har hänt?

Jag i sover sängen som vi byggt en egen stomme till. Tapetserade huvudgaveln i dyra tapeter och satte hörnhyllor på sidorna. Ibland var Emil så långt bort i den 180 cm breda sängen. Ibland var han bara inte där.

Två bilar, en båt (som jag sydde gardiner till), en hund och så jobbar jag på hans företag. Alla hatar chefens fru. Jag är 22 och städar och köper maten, Emil betalar hyran. Diska får jag göra och städar gör jag för dåligt. Dansar på kanten till den gråa vardagens avgrund.

Jag vaknar av att han är i mig. Blir förvånad eftersom jag tycks ha missat upptakten och sen har Emil lite lugnt sex.

Jag hade inget emot att sova när sexet skulle göras – vi hade slutat tycka om varandra och det kändes lättare att sova när det skulle ske. Vi skulle slutat vara vi mycket tidigare och en ska inte stoppa in kukar i personer som sover. När hunden avlivades var allting dött.

Andreas hämtar mig i en skruttig röd golf på stationen. Jag hade precis kommit hem från den stora staden. Vi åker hem till honom. Vi hade inte setts gymnasiet men skulle rymma till Paris och leva från dag till dag. Grått, blått och svartbruna kantiga möbler från IKEA. Gröna tapeter à la 2002. Vi drack vin och rökte gräs och låg i sängen. Vi låg med varandra. Jag satt på honom och han var i mig. Knarkigt långsamt och anti-intimt. Meter blev mil när slaget kom och allt blev svart. Det flimrade till och jag visst inte var jag var för en stund. Knytnäven kom helt oannonserad och gjorde ont.

Vi fortsatte ha sex när jag återfått medvetandet.

Länge lärde jag mig om andras preferenser och andras sexualitet. Min egen blev sekundär när jag bara fanns i-förhållande-till. Nu vet jag att det var blicken som var min yttersta fiende – att se sig själv bli tittad på.

Jag och Hanna skulle på jobbfest i en klubbstuga i Grimbo. Det bjöds på mat vid långbord och alkoholen flödade. Kalle som jag jobbade med var där och även Jon som jag jobbat med ett par gånger. Stod mest ute och rökte som det kan bli när det är fest. Alkoholen får tiden att gå fort och så var vi på väg hem, jag Hanna och Jon.

Jag plockar fram en extrasäng till Jon och ställer den bredvid min säng som Hanna och jag ska sova i.

När jag vaknar så frågar jag Hanna vad klockan är. Då svarar Jon att han inte vet det. Jag får reda på att han haft oskyddat sex och att jag inte kommer ihåg något. Hanna ska tydligen ha lämnat rummet när det började.

Jag gick in i vardagsrummet där Hanna sovit. Jag sa till henne att jag inte kommer ihåg något. Vi ville att han skulle gå men vi lät honom sova tills han vaknade igen.

Sen åkte jag med buss 17 till ändhållplatsen och köpte dagen-efter-piller.

Allt jag tänkte på var att inte bli gravid och att inte få någon könssjukdom. Borde kanske tänkt på hur det kändes att han tog min kropp i besittning under medvetslöshet istället.

Jag vaknar och känner i mitt ansikte. Det är fullt av något kladdigt. Jag ser det kladdiga, det är verkligen i hela mitt ansikte. Det händer på en sekund.

Mina kompisar gick från festen för att gå ut, jag och Anders var för fulla och stannade kvar. Vi hade smugit ut och rökt gräs. Sugit kuk på en parkbänk när folk gick förbi och slutat att förstå andra när vi kom tillbaka till festen.

När de andra går lägger jag mig på sängen för att vila ögonen. Sen sover jag tills kaskaden av sädesvätska träffar mitt ansikte. Jag blir sur på Anders och att han inte fattat att jag inte var där i sinnet. Skäller på honom och ber honom att torka av mig för fan. Han torkar för fan av mig.

Sen somnar vi och han åker hem dagen efter.

Alkoholen och den illegala förlustelsen var också min fiende. Jag får väl skylla mig själv om jag inte kan berusa mig med precision. Tyckte jag, tyckte andra.

Jag tog tillbaka kroppen som aldrig varit min när jag slutade se mig själv bli betraktad (Har jag framtida tur kommer heller inte en klassisk gubbe behöva röva bort den.)  

 

Lo Feldt

Frilansande skribent.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)