Överlevnadsmanual för de värsta åren i ditt liv

Grundskolan och gymnasiet.

Att ta sig igenom skolan är för jävligt för nästan alla. Om inte är risken stor att det är något fel på dig. Du kanske har självkänsla och självförtroende, något som är onormalt och högst ovanligt för någon under tjugotvå. Så hur gör en för att klara skolan? Här följer en överlevnadsmanual för de jobbigaste åren i ditt liv.

1) SKOLKA

Det bästa du kan göra är att skolka. I grundskolan är det praktiskt taget enda gången du har kontroll över ditt eget liv. Ingen känsla slår att skita i något du egentligen borde göra. Ju yngre du är desto mindre ansvar måste du ta för ditt eget liv, men du har också begränsad frihet.

Att skolka på gymnasiet är fortfarande att rekommendera och nu har dessutom föräldrarna mindre insyn i ditt liv. ”Jag har håltimma” bör användas som ursäkt minst två gången i veckan samtidigt som du försöker att inte flacka med blicken. Lär dig vilka lektioner du kan skippa utan repressalier.

2) VÄNNER

Om du har några vänner i grundskolan: good for you, vårda dem. Men inse också att det kommer fler. Du behöver inte stå ut med astråkiga kompisar bara för att du är rädd att ingen annan kommer vilja hänga. Och de där personerna som alla vill vara med, är antagligen astråkiga de med. De får så mycket bekräftelse att de aldrig kommer att göra något unikt i sina liv. De som håller sig i bakgrunden i grundskolan, eller de som är lite ”konstiga” är de som du senare inser är roligast. Konstighet är egentligen bara ett annat ord för kreativitet.

3) BETYG

Tyvärr är det så att när du absolut inte orkar bry dig om betyg (gymnasiet) är enda gången då betygen eventuellt kan spela någon roll. Ett bra betyg på gymnasiet ger dig konstigt nog företräde till massa universitetsutbildningar. Att du behöver Matte B för att läsa psykologi är ologiskt, men så är reglerna. I alla andra fall: klara dig alltid med nöd och näppe. Lägg din tid på saker du tycker är roliga och intressanta istället. Förhoppningsvis pluggar du något roligt och intressant på universitetet men kom ihåg: högre utbildning är inte obligatorisk.

4) ALKOHOL & DROGER

Det må låta töntigt, men inte mindre sant för det. Alkohol i sig är inte negativt, men jag vet av egen erfarenhet att alkohol och ungdom (aka outvecklad, hormonhög hjärna) leder till katastrof. I bästa fall leder det bara till ångest och hjärtesorg. Drick dig inte redlös, inse att ingen människa behöver en halv flaska polsk fulvodka köpt på av en lasbilschafis på en shabbig parkering för en fest. Om du ska dricka: drick något som är gott, och skit i allt det där du måste hålla för näsan för att få ner.
Vidare rekommenderar jag ingen att hänga med gymnasie-stoners. Det finns en myt om att weed-rökare är harmoniska och kreativa. Men det är just det: en fet jävla myt.

5) BIT IHOP

Det är inte för alltid, även om det är för jävligt. Ärligt talat måste den psykiska ohälsan vara som störst bland skolungdomar. Men det kommer bli bättre, du kommer inte vara skolungdom för alltid. En dag träffar du personer som gillar dig för den du är, och framförallt som du tycker är roliga. Du kommer inte alltid behöva känna dig som världens ensammaste; en varelse dumpad på fel planet. Du kommer till slut inte behöva önska att du också är tonårshäxa, eller att brevet till Hogwarts är några år försenat. Glöm inte att alla mår (och någon gång har mått) precis lika piss.

Du är inte ensam. 

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)