Slöjdporr – erkännande, provokation och sensualiteten i att tälja en smörkniv

 

Foto: Jacob Allestad

Slöjd + porr = sant? Ja, åtminstone om föreningen Slöjdlustar får bestämma, som gett ut en kalender på just det temat. Elin Danielsson är en av hjärnorna bakom projektet, och är också den som myntade begreppet.

– Det hela började när jag gick på folkhögskola i Dalarna och satt och bläddrade i en massa slöjdböcker, och där fanns en bild på ett stort skåp fyllt med garn. Då kände jag att jag blev upphetsad i fingertopparna av att titta på det, och då slog det mig, att det här är ju slöjdporr! Det finns en väldigt sensuell känsla i slöjden, den bygger så mycket på att ta på, känna på, och att få vara nära sitt material. Och ibland övergår fascinationen till ett frosseri – man kanske täljer 20 smörknivar i rad för att det är så otroligt skönt och roligt, man kan inte sluta, säger Elin Danielsson.

Några år senare, när Elin gick på Göteborgs universitets nya hemslöjdskonsulentutbildning, började hon tillsammans med två klasskompisar spinna på idén att göra något konkret av begreppet.

– Från början var det mest en kul grej som vi fjantade runt med. Tänk att göra en kalender med slöjdporrstema! Vilka motiv skulle man kunna ha? Och hur grovt skulle det kunna bli? Men sedan mognade idén och vi kom på att vi faktiskt ville göra det på riktigt.

Sagt och gjort – trots att de mötte viss skepsis från omgivningen bildades snart föreningen Slöjdlustar.

Projektets främsta syfte är dock av mindre hedonistisk karaktär. Elin menar att slöjden har en låg kulturell status, och särskilt unga slöjdare får väldigt lite uppmärksamhet och erkännande.

– Vår vilja är att föra ut den unga slöjden och höja de unga slöjdarna, och kalendern blir ett sätt att göra detta. Vi vill visa att man inte behöver vara 89 år och asful för att hålla på med slöjd. Man kan också vara i 20-årsåldern och jättesnygg, och ändå älska att spinna. Det finns ingen motsättning i det. Dessutom är slöjd väldigt förknippat med att tillverka bruksföremål – och visst, en slöjdad produkt är ofta ett bruksföremål, men det är också konst!

Elin är noga med att påpeka att det inte finns någon fast definition på vad slöjdporr är, utan att det handlar om vad man som enskild slöjdare uppskattar att arbeta med – precis som med den något mer välanvända termen ”matporr”. Det behöver alltså inte alls handla om något snusk. Men i kalendern är ändå erotiken ett inslag som finns närvarande.

– Vi tänkte såhär: hur ska jag kunna förklara den här känslan av att bara vilja ta och känna på något för en människa som aldrig tidigare hållit på med slöjd? Det kanske blir enklast och tydligast genom att använda erotik som metafor.

Men förutom det närmast pedagogiska greppet i det erotiska inslaget betonar Elin också att det helt enkelt är ett bra sätt att få uppmärksamhet.

– Sex säljer, kroppar säljer. Och ordet slöjdporr är väldigt provokativt, det drar blickar till sig. Men jag tycker också att det är en form av makt att få leka med orden; att få leka med ordet ’porr’, och med ordet ’slöjd’. Vad händer när jag slår ihop dem? Vilka reaktioner får jag? Jag tror att det viktigt att prata om vilken status man får beroende på vilka ord man använder.

Om erotiken, eller kanske snarare nakna kroppar, är ett tema i kalendern, är skogen och naturen ett annat.

– Många av slöjdens material kommer ju från naturen, och en del av hemslöjdskulturen är ju att hämta så mycket som möjligt ’från sin egna husknut’. Därför kändes det som ett givet val att använda sig av den miljön i bilderna.

Det märks att Elin brinner för den ekologiska aspekten av slöjden, och för att skapa ett mer hållbart samhälle.

- Har du någon gång stickat en tröja vet du att 150 kronor inte är ett rimligt pris. Man inser verkligen värdet i det man håller på med och vikten av bra material och vettiga arbetsförhållanden. Och slöjd handlar ju på så sätt om makten att slå sig fri från konsumtionshetsen genom att skapa sina egna saker.

Hon tillägger:

- Fast allt handlar ju inte om att man måste göra det själv heller. Det finns till och med en rörelse som heter DDIY – don’t do it yourself! Ta till vara på de kompetenser som finns runtomkring dig, hjälp varandra och skapa tillsammans.

Om projektet lyckas med att höja slöjdens status inom den svenska kulturvärlden återstår att se. Klart är dock att kalendern, med sina naturromantiska, avklädda bilder har fått gensvar, det visar inte minst det faktum att fotografierna ställts ut på olika platser runtom i Sverige under hösten och vintern. Och planer på att göra en ny till år 2014 finns redan. Kanske har vi rent av sett brandmanskalenderns mer smakfulla efterträdare födas?

Foto: Jacob Allestad

.

.

Edit: Slöjdlustars kalender för år 2013 är tyvärr slutsåld, men vill du följa fortsättningen kan du kika in här.

Ett svar to “Slöjdporr – erkännande, provokation och sensualiteten i att tälja en smörkniv”

Lämna en kommentar

  • (kommer inte att publiceras)