No. 13 Teknik

Den digitala tekniken dominerar starkt i vår kultur. 3D-skrivare och smarta glasögon – allt är liksom möjligt. Men den snabba utvecklingen skapar också tendenser att ta avstånd från det digitala. Analoga mottrender visar sig både genom att äldre teknik hellre används eller genom att förklä modern teknik i retrodesign – en digitalkamera med analoga element eller en matberedare i 50-talsstil är bara några av de tekniska prylar som gärna ansluter sig till den fördigitala eran.

Prestanda, funktion och design – Avant magasin undersöker både teknikens inre och yttre genom att syna både historien och nuet i fogarna.

Foto: Peter Gaudiano

Normbrytande makeup

Sanna Persson är diplomerad makeup-artist och hårstylist och driver verksamheten ”Lóca – Alternative makeup”. Men vad innebär det alternativa i hennes sminkning? Johanna Nilsson har träffat henne för att prata om sminknormer och makeup-tekniker.
———-
Så Sanna,…

Teknik för teknikens egen skull

Det var någon gång i vintras som ett papper damp ned genom brevinkastet.
”Vi kommer nu att byta system för porttelefonen”, meddelade hyresvärden med en ton lika torr som typsnittet.
Varför detta skulle ske var okänt. Den…

Göteborg från ovan – ordnat och abstrakt

Göteborgs stadsmuseum visar Lars Bygdemarks flygfotografier över Göteborg i utställningen Göteborg från ovan med ett trettiotal hängda bilder och text av författaren och journalisten Kristian Wedel. Beatrice Klein recenserar. 
Det är en lättillgänglig berättelse om Göteborgs…

Foto: Kristin Ödlund

Nedkopplad ett dygn

Kristin Ödlund drog till skogs för att hänga med tystnaden och torpet istället för internet. Här är det trådlösa dygnet i skrift. 
Utan internet i en stuga i skogen. Japp, där ska jag vara i 24…

Artificiell framställning eller naturens egen gåva?

I en värld där gränsen mellan det naturgivna och konstgjorda hastigt suddas ut tack vare ett flöde av nya tekniska innovationer, kan omvärlden verka underlig och till och med skrämmande. Lovis Agestam funderar kring var gränsdragningen egentligen går och vilka etiska dilemman som kan uppstå med teknikens utveckling.

Spritz1

Bokens nya fiende?

Spritz var ordet på någras läppar förra veckan. Nyheten om denna nya RSVP-läsare skapade inga shockvågor genom svensk press men uppmärksammades desto mer internationellt. Spritz är ett försök att en gång för alla integrera RSVP-teknik på bred front. De fokuserar mest på sociala medier, nyhetssidor och bloggar, men frågan är vad Spritzer kan innebära för litteraturen.

Teknik + dejt = sant

Internetdejting är inte direkt någon nyhet 2014, det är ett lika nischat som accepterat sätt att idag träffa människor och i bästa fall också kärlek. Ingrid Svahn funderar över utvecklingen kring tekniken i romantiken.

AKTUELLT | När tekniken tar över kroppen

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Rz5IsEoClqo#t=13]
När jag sätter mig på balkongen i den pampiga salen möts jag av ett entonigt mullrande från högtalarna samt enstaka rop från vad som låter som peppade ungdomar. Mullret bygger tydligt upp stämningen i publiken…

Bländad av vithet – ”Rör inte min offerroll”

DN:s Hanne Kjöller jämför webbplattformen Rummet, där enbart rasifierade personer får skriva, med ”ältarsajter för sjukskrivna”. Avants Emelie Welin menar att Kjöller lider av blindhet inför sina egna privilegier – i Kjöllers verklighet behövs inget forum eller plattform för gemenskap, eftersom hela det offentliga rummet redan utgör den plattform där vita blir representerade

Jesper Rönndahl

AKTUELLT | Tar sig an en större scen

Jesper Rönndahl hade en dröm: att stå framför en stor publik med sin egen show. Efter På Spåret-succén har drömmen blivit verklighet. Ikväll intar han Göteborg och Drakens scen med föreställningen “Hej framtiden!”.
Scenen skiftar i…

14

Det analoga landskapets nyanser

Daniel Wirgård är fotograf med ett särskilt förhållande till teknik. Till en början gjorde han som de flesta: använde digital kamera med automatinställning, utan särskild eftertanke på komposition och teknik. Fram tills en dag, då…