No. 16 Melankoli

Finns det något tätare sammankopplat med den svenska höstens än melankolin? Mentaliteten sänker sig tillsammans med temperaturen och ljusstyrkan i Norden till ett grått och disigt filter på tillvaron. Deprimerande, enligt vissa. Vackert, enligt andra. Melankoli och ångest kan vara det perfekta utgångsläget för konstnärligt skapande. Det kan också vara en utmärkt ursäkt till total apati. Avant ger sig in i dimman för att se vad gråskalan har att erbjuda.

Dikt: Se klart

I vanliga fall hörs Sofie Wennerlund i AvanTalk, podcasten. Här kommer dock ett färskt alster för läsning istället för lyssning.
 
 
 
Jag har tagit av mig dem nu,
men jag kommer säkert vilja gömma mig bakom dem igen
Av…

Foto: privat

Backstage på Broadway

Vi står vid hörnet till 45th 8 ave och tittar upp mot byggnaden som reser sig framför oss. En ganska blygsam grå byggnad i Manhattanmått mätt, inklämd mellan en strippklubb och en musikalteater som för…

En melankolikers gåva

Hur kommer det sig att vi tycks må så bra av melankolisk musik? Sebastian Lindström har varit på konsert med Markus Krunegård och observerat låtarnas innehåll i kombination med ett fullbokat Pustervik. Trots det deppiga innehållet…

Att syna och att synas

Behovet av den nya plattformen för kulturanalys på nätet, Kultwatch, ter sig helt självklart i ett samhälle där tolkningsföreträdet i antirasistiska frågor ironiskt nog fortfarande verkar tillhöra den vithyade åsiktseliten, menar Avant magasins Emelie Welin.
Den…