No.6 Utopi

I det här numret tittar Avant närmare på drömmen om det utopiska. Är utopi något uppnåbart eller en hopplös och orealistisk dröm? Existerar det dystopiska om det utopiska är en konstruktion? Begreppsförvirringen benas ut och temat för oss ut i världen: från graffitikonstnärer i Valparaiso, Chile till upplopp i Kisumo, Kenya, tillbaka till uppsättningen av Utopia på Backateatern, Hisingen. Även litteraturens, musikens, arkitekturens och inte minst ekonomins värld får sig en skärskådning när mer eller mindre uppnåeliga världsbilder bevakas.

Foto: Lovisa Hallén

Valparaiso – med streetart som utopi

I den färgsprakande staden Valparaiso i Chile finns inga gråa betonghus. Lovisa Hallén har varit där och sett en inspirerande förhandling med vad konst är och tillåts vara. 
Valparaiso, Chile, är en stad olik alla andra….

Bild 5

La música utópico

Sadomasochism, punkig hårdrockssoulfunk och neo-futurism (!) blandas hej vilt när vår skribent Linus Bertilsson listar fem utopiska musikalbum.
På vilket sätt kan musik vara utopisk? Givetvis går det att uttrycka utopiska tankegångar mer eller mindre direkt…

Freeland MVRDV

Är staden död?

I arkitekten Rem Koolhaas anti-nostalgiska utopi har städerna vare sig historia eller identitet. Emma Nilsson ser en aktualitet i Den generella staden, 18 år efter att den skrevs.
Staden finns inte längre. Detta till synes dystopiska…

Lyckliga

Samtida dystopi i Nina Björks senaste

Hur tar vi oss ur ett samhällssystem, som vi alla är en del av? Det kapitalistiska systemet har blivit så naturligt för oss, att vi knappast tänker på det. I sitt senaste verk målar Nina…

Foto: Beatrice Klein

Att mäta sig till världsfred

Den officiella statistiken visar ständigt på hur det politiska och ekonomiska världsläget blir allt bättre, och hur ”utvecklingsländerna” alltjämt närmar sig en ljusare framtid. Men stämmer denna bild med hur livet verkligen ser ut på…

utopiabild

Med känsla för (o)likheter

Kulturen utger sig ofta för att vara till för alla, men är det sällan. Avant har träffat Iki Gonzalez Magnusson för att prata om kultur, utopi och framtid.
I snart fyra år har projektet Utopia funnits. Med sin inkluderande…

Pennygångens Framtid

Pennyn framför kronan!

Dagens situation med oanständiga hyreshöjningar i Högsbo och Kviberg liknar den som rådde under 20- och 30-talen i Olskroken. Henrik Forsberg ger oss en historisk exposé över massvräkningarna och propsar på alternativa organisationsformer för att…