No.8 Mat

Få saker bär på så mycket kulturell mening som mat. Tusenåriga traditioner blandas med nya fusioner när matkulturer möts, och idag är uttrycket ”du är vad du äter” kanske mer aktuellt än någonsin. Långkok och mikrobryggt öl har blivit en statusmarkör samtidigt som det aldrig har varit lättare att välja halv- eller helfabrikat i affären. TV-tablån svämmar över av matlagningsprogram där entusiaster försöker vinna de (manliga) stjärnkockarnas gillande. Att äta förknippas också med njutning, och inte minst Inom musik och konst används ofta mat som metafor för sex. Men maten bär också på både en miljömässig och socialt politisk dimension – hur odlas den, vem lägger beslag på den, och vem får inte äta alls? I detta nummer av Avant tar vi fram kniven, gaffeln och ätpinnarna och hugger in på livets bokstavligt talat viktigaste komponent: mat.

Avantkakan. Foto: Eveline Johnsson

Avantkakan!

I vår intervju med matbloggen Våra Oköttsliga Lustar som vi publicerade tidigare i år utlovades en Avantbakelse. Vi har väntat med spänning, och nu är den äntligen här! Det blev emellertid ingen bakelse, utan en…

BEA+HENKE+SARA

På jakt efter Göteborgs bästa falafel

 
Vi på Avant bestämde oss för att se hur Göteborg stod sig i konkurrensen med andra falafelmetropoler som Berlin och Malmö. Vi skickade ut vår testpatrull på stan för att botanisera i den obefintliga falafeldjungeln.
Falafeln,…

Foto: Linus Bertilsson

Lee Patterson steker ett ägg

Mat, musik, sex och kreativt främmandegörande; vad har dessa gemensamt? De ligger alla och smyger i periferin när ljudkonstnären Lee Patterson bestämmer sig för att spela in sitt morgonägg. Men på vilket vis ska de…

F

Frihetens frosseri

Emelie Norberg och Fia Vestola har tillsammans illustrerat en livfull måltidshändelse till Avants matnummer. Med ”frihetens frosseri” som tema skildrar de en överdådig matkavalkads både fram och baksidor.
Emelie och Fia fann varandra på en kurs…

Bland cupcakes och köttfärs

Passion, slakt, hår, stora knivar och manligt på ena sidan. Rosa, blommor, cupcakes och kvinnligt på andra sida. Det är dessa två poler som erbjuds tv-kockar 2013. Är mat-tv beroende av unkna könsroller för sin…

Kocken Johan Stattin tar med sig råvaror och lagar middagen

Med gourmetkock i hemmet

Att hyra hem en kock och bjuda på lyxmiddag blir mer och mer populärt. Konceptet kallas home cooking och har funnits ett tiotal år i Sverige. Idag är det möjligt för privatpersoner att få halva…

Scen ur filmen "9 1/2 weeks"

När mat blir sex

Mat används ofta som en metafor för sex i populärkulturen i allmänhet, och i reklamen i synnerhet. Men måste en glasspinne alltid bli en fallos när den hamnar i en kvinnas hand? Sofie Alnäs skriver…

Foto: Julia Norman

Kinakorrespondenterna #3

Dansa min docka, medan du är unger,  när du blir gammal, blir du så tunger… Så går visan, men i Chengdu ser Julia Norman inga tecken på att det skulle vara sant. 
Som vi tidigare förtäljt…

Den objektlösa saknaden – om mat, minnen och potatis

Hur minns vi egentligen alla de där speciella tillfällena genom åren? Vad är det som triggar igång ett minne? Avants gästskribent Carolin Sjöstrand funderar kring matens betydelse när vi promenerar längs memory lane. 
Dofter är starkt…

Marknadssvajet pajar supén

För fem år sedan, närmare bestämt 2008, bröt det ut upplopp i 20 länder världen över. Matpriserna hade skjutit i höjden. Priset på majs och ris, basvaror, hade fördubblats på några månader.
Förklaringen byggde till en…

Kinakorrespondenterna #2

Avants skribenter Julia Norman och Emma Nilsson befinner sig just nu i Chengdu och under två månader kommer ni kunna följa dem på deras resa.  I del två av Kinakorrespondenterna reflekterar Emma över hur hon, en ganska…