#4/2018 Rörelse

Ordet rörelse har omkring 38 synonymer på synonymer.se, dess motsatsord är omkring fyra. Vi är ständigt i rörelse, vare sig det handlar om fysisk, social eller politisk rörelse. Vi i avant har undersökt ordet rörelse i (nästa) alla dess former.

#3/2018 Barock

Vad minns vi av Barocken? Inte mycket, förutom att det var epoken då alla konstnärer, lyriker och tonsättare( aka snubbar) went crazy. Tydligen för att en del gick tillbaka till antikens rötter, galet. Med det i åtanke kanske världen är ännu mer barock idag? Avant är i alla fall taggade på att utforska betydelsen av barock - en oregelbundet bildad pärla.

#2/2018 Vrede 2.0

Vi var visst inte så arga som vi trodde... Kanske på grund av den vargakyla som fått alla att gå i dvala, kanske på grund av att 2018 gav oss en långsam start. Men efter att ha skakat av oss all misär från från 2017, finns det nu plats för ny. Två månader in på det nya året och ilskorna letar sig sakta tillbaka. Vi ger er: Vrede 2.0.

#1/2018 Vrede

Nytt år, nya möjligheter och därmed nya saker att störa sig på. 2017 var på många sätt ett skitår och ska vi tro det gamla talesättet "det var bättre förr" ser 2018 tämligen mörkt ut. DeFoore beskrev vrede som en tryckkokare - vi kan bara sätta press på vår vrede en viss tid tills den exploderar. Därför tar vi i avant saken i egna händer och dedikerar ett helt tema till våra ilskor och tandagnisslor.

low lit.

Välkomna till Avants nya (och första) blogg: low lit. Litteraturkritik för den moderna människan.

#5/2017 Intimitet

Mörkret är nu ständigt närvarande. Solen har sagt bye bye ses i april. Vi går i ide. Hur mycket kan en människa sova egentligen? Utan att man klassas som död. Fast är det inte också nu som vi har tid att vara kreativa? Det är nu vi har tid att ta tag i allt det där som öl på uteserveringar satte stopp för. Det är också nu vi sätter glöggen, pyntar, djuprött och tända ljus. Det är nu vi kramar våra nära och kära i uppkrupna i soffan. Det är tid för intimitet.

#4/2017 Passivitet

Soltimmarna blir allt färre och kylan börjar göra sig gällande på allvar; Hösten är här. En period som av många välkomnas med samma likgiltighet som den för med sig. Samtidigt klassar läkare de eviga timmarna framför Netflix som hälsorisk, det politiska klimatet kräver att vi deltar, cv:t ska fyllas med fler verb än adjektiv och autogirot på friskis tickar på oavsett vad. I en tid som präglas av vår ständiga rörelse, har vi verkligen råd att ge efter för vår passivitet?

#3/2017 Serier

För en del är serier associerat med tecknade stripar av Liv, för andra är det Netflix-bingeande och "bara-en-till-syndromet" och för ytterligare några är det en radda koder, eller en händelsekedja. Och juste, bokserier á la Läckberg. Eller filmserier á la Disney Star Wars. Santa-Maria texmex serie (kallas det för serie?). Ja ni ser, vi gillar saker som pågår och pågår och pågår.

#2/2017 Sanning

Sanningen är någonting vi strävar efter. Att vara så sanningsenliga som det bara går, att vara sanna mot oss själva och mot dem i vår närhet. Samtidigt så är vi ganska överens om att Sanningen inte existerar. Vem bestämmer vilken upplevelse, känsla, åsikt som är sann egentligen? Trump kanske kände att det hände hemskheter in Sweden last night, en helt sann känsla. I en samtid där vi misstänkliggör allt i vår närhet pga fake news, vem kan vi tro på i denna post-sanning?

#1/2017 Kyla

Kallt ute, skulle inte växthuseffekten ta hand om det här? Schulman klagar på den mänskliga kylan för att vi inte tycker synd nog om folk i nöd. Det snö-regnar på tvären, det är fysiskt omöjligt för oss att lyfta vårt huvud, möta folk, se dom i ögonen och le. Vi skyndar på, småspringer, hoppas bara att detta snart är över.

#5/2016 Tvivel

Vad om inte Tvivel definierar 2016? När året börjar lida mot sitt slut ser vi tillbaka på ett år fullt av politiska omöjligheter, både in- och utrikes. Barn lovade trygghet, utvisas. Städer totalförstörs i tragiska krig. En kvinnohatande rasist blir världens mäktigaste man. En svensk, rasistisk politiker misshandlar (vilken gång i ordningen? Vi har tappar räkningen) och får ”time out”. Andra politiker mobbas eller kallar folk för hora. Vad kan vi göra? Skakar på huvudet, tvivlar på om detta kan vara sant. Det är även den tiden på året när vi förvånas över hur kort ett år är, ojar oss och säger att ”tiden går så fort”. Framtiden kommer närmare och vi tvivlar på att det någonsin kommer bli någonting vettigt utav oss överhuvudtaget.

Klyschor - Avant Fanzine 2016

Avant släppte ett fysiskt fanzine lagom till bokmässan september 2016.

#4/2016 Nostalgi

Sommaren har vi på Avant ägnat åt klyschor och satt ihop ett fanzine på temat. Varför det? Jo bokmässan hade i år tema yttrandefrihet, ett tema så klyschigt att vi var tvungna att göra ett fanzine i dess ära. Hösten ägnar vi åt nostalgi. En av mina favoritkänslor. Ni vet när man sitter i höstrusket och bläddrar igenom alla sommarbilderna på phonen och magen värms av längtan tillbaka. När man tänker på tiden Då, långt bort, innan allt detta då allt bara var så jävla underbart och fint exakt hela tiden. För människan fungerar ju så. Vi kaserar de dåliga, eller i alla fall mediokert tråkiga minnena och sparar allt fantastiskt. Vilket resulterar i att allting innan idag, var bättre än idag.

#3/2016 Renässans

Renässansen, pånyttfödelsen. Från början markerade renässansen återupptäckten av antikens ädla läror istället för medeltidens blinda idioti. Allt såklart enligt några gentlemän med otroligt intersektionellt analytiskt tänkande. Nä såklart inte. Renässansen innebar att gubbar uppvärderade andra döda gubbar. Mycket så som gubbar gör idag. Exempelvis återuppväcks gamla rasteorier och rasistiska föreställningar, fast i nya former som typ i skämt eller krönikor. Men renässans är något som vi själva faktiskt har kontroll över. Vad vill vi väcka? Eller återupptäcka? Hur skriver vi om historien? Nu tar vi livet i våra egna händer.

#2/2016 Hämnd

Hämnden är ljuv och serveras bäst varm. Hämnden kan vara något underbart, men den lämnar allt som oftast en bitter eftersmak. Vi kan drömma om hämnd för de som gjort oss illa. Men när personen i fråga sedan står ensam kvar, patetisk, krossad; sticker det då inte i någon sympatinerv i ens inre? Helst vill vi inte ha en anledning att kräva hämnd från början. Helst vill vi bli välbehandlade, och behandla andra väl. Eller? Ibland är det också så skönt när det gör ont. Och ibland är det så jävla underbart när karma gör sitt jobb.

#1/2016 Surrealism

#6/2015

Varm vinter och kalla handen mot klimatet. Halva terminen har gått och det är svårt att förstå att det faktiskt kan bli mörkare. Vad lyser upp i mörkret egentligen? Avant provar nya sätt att vara kulturskrift på. Spännande va?

#5/2015

Hösten är kommen. Och vad är mer höst än kändisspaning på bokmässan och mys i diverse salonger? Hösten är sommarens död men också återfödelsen av verkligheten. Det är nu sommarflummet säger hejdå, rosé byts ut mot kaffe och öl. "Riktiga livet" aka skola och jobb tränger sig på. På gott och ont börjar vi om.

No. 19 Passager

Tranströmer sa: "Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt. Du blir aldrig färdig, och det är som det skall" Tänk alla de passager en människa passerar under ett liv. Att växa upp, börja skolan, sluta skolan, bli vuxen. Härdas, hårdna. Sträcka på ryggen eller böja den. Passager är både sådana som lever kvar inuti oss under hela liver som de gränser och mellanrum som utforskas inom konst eller finns rent fysiskt i arkitekturen runt omkring oss. Avant blundar och tar steget. Vi ses på andra sidan.

No. 18 Skam

Känslan av otillräcklighet, att inte leva upp till sina ideal. Upplevelsen kan göra sig uttryck genom rodnande kinder, veliga bortförklaringar, hetsätande, sömnstörningar, år av förnekelse, svettningar, falska fasader, lögner, dödsångest… Avant magasin tar sig an de innersta vrårna i våra samveten och skelettgarderober – det är dags att avhandla ämnet SKAM.

No. 17 Glamour

Vad är det alla vill ha mer av i sin vardag? TV-såpan alla såg på 90-talet? Vad ackompanjerar bäst ett kändisskap? Ni vet alla svaret: Glamour. Avant drar på sig lyxfodralet, sätter ciggen i det långa munstycket och minglar vidare i vintermörkret bland galor, glitter och gnistrande ädelstenar.

No. 16 Melankoli

Finns det något tätare sammankopplat med den svenska höstens än melankolin? Mentaliteten sänker sig tillsammans med temperaturen och ljusstyrkan i Norden till ett grått och disigt filter på tillvaron. Deprimerande, enligt vissa. Vackert, enligt andra. Melankoli och ångest kan vara det perfekta utgångsläget för konstnärligt skapande. Det kan också vara en utmärkt ursäkt till total apati. Avant ger sig in i dimman för att se vad gråskalan har att erbjuda.

No. 15 Passion

Avant tar det osäkra för det säkra och leker nu med elden när vi tar oss an passionen. Det kan vara eldsjälen i en gräsrotsorganisation, världsförbättraren, idealisten, drivet att hålla lågan brinnande. Eller varför inte köttets lustar, den sexuella attraktionen, tillfälliga förbindelser och stormiga relationer människor emellan. Passionen kan förändra ditt liv för alltid.

Way out west 2014

Avant bevakar Göteborgs största musikfestival!

No. 14 Vatten

Ångande, flytande, fast. Vatten finns i olika former och kan användas till allt från att släcka törst till bränder. Det är livsnödvändigt, men kan också skada såväl människor som djur och natur när omständigheterna är olyckliga. I konsten finner vattnet sin rätta plats i allt från målningar med stora böljande hav till passionerade filmkyssar i ösregn till en mer subtil inspirationskälla i musiken. Varannan vatten är ett välanvänt, men stundtals svårtillämpat, begrepp. Nu kompenserar Avant för alla de gånger då vattnet fått stå åt sidan till förmån för annat. Varje vatten!

No. 13 Teknik

Den digitala tekniken dominerar starkt i vår kultur. 3D-skrivare och smarta glasögon – allt är liksom möjligt. Men den snabba utvecklingen skapar också tendenser att ta avstånd från det digitala. Analoga mottrender visar sig både genom att äldre teknik hellre används eller genom att förklä modern teknik i retrodesign – en digitalkamera med analoga element eller en matberedare i 50-talsstil är bara några av de tekniska prylar som gärna ansluter sig till den fördigitala eran. Prestanda, funktion och design - Avant magasin undersöker både teknikens inre och yttre genom att syna både historien och nuet i fogarna.

Podcast

Här hittar du Avants podcasts. Vår nya podcast Affekten, som görs av My Grundström, Linda Magnusson och Amanda Persson, kommer ut med nya avsnitt en gång i månaden. Du hittar även avsnitt från AvantTalk.

No. 12 Fasad

Med en kyligare årstid runt hörnet får både husväggar och vinterjackor agera som ett slags skydd. Därför passar Avant på att ha Fasad som tema. En djupdykning i såväl arkitektur som det yttre skal vi människor dag efter dag visar upp för omvärlden. Exteriörens förhållande till interiörens hamnar här under mikroskopet. Kan man döma en bok efter omslaget? Och är allting som det faktiskt verkar vara? I detta nummer tar vi i Avant ett djupt andetag och beger oss under ytan.

No. 11 Natur

Avant magasin har detta nummer tagit sig an kulturens alldeles eviga ärkerival – naturen - det komplexa förhållandet mellan dessa två begrepp gör ämnet nästintill outtömligt. Vad händer när en vegetarian går på älgjakt och när någon ifrågasätter det naturliga i att vilja skaffa barn? Ockulta utomhusupplevelser i Slottsskogen och tankar om döden är några av de ämnen som behandlas under höstens nummer.

No. 10 Sommar

Allteftersom vi blir äldre ändrar sommarens betydelse innebörd. Från glass och bad till festivaler och öl till sommarjobb och parkhäng till semester och grillkvällar. Oavsett vad sommaren betyder just nu så är den för de allra flesta av oss årets höjdpunkt. I ärlighetens namn så har väl Avant inte varit någon vidare aktiv sommarredaktion tidigare, men nu blåser förändringens ljumma vindar och vi bjuder in er alla till att ta del av våra alster även under årets något varmare månader. Krönikor, reportage, essäer och debatter – kulturen ska bevakas, precis som vanligt. Solsting, sommarregn och myggbett till trots.

No.9 Mode

Mode kan, oavsett om det handlar om kläder, prylar, politik eller livsstil, egentligen bara sägas följa en enda röd tråd genom historien. Det är en tråd som går i både cirklar, rosetter och knutar - vi talar naturligtvis om modets ständiga föränderlighet. Men i en tid då identitet blir allt mer betydelsefullt och där modebloggare är rikskändisar med reellt inflytande, tycker vi att det är viktigt att syna dess sömmar. Ibland sprättar vi upp, ibland stärker vi fodret. Mycket nöje.

No.8 Mat

Få saker bär på så mycket kulturell mening som mat. Tusenåriga traditioner blandas med nya fusioner när matkulturer möts, och idag är uttrycket "du är vad du äter" kanske mer aktuellt än någonsin. Långkok och mikrobryggt öl har blivit en statusmarkör samtidigt som det aldrig har varit lättare att välja halv- eller helfabrikat i affären. TV-tablån svämmar över av matlagningsprogram där entusiaster försöker vinna de (manliga) stjärnkockarnas gillande. Att äta förknippas också med njutning, och inte minst Inom musik och konst används ofta mat som metafor för sex. Men maten bär också på både en miljömässig och socialt politisk dimension - hur odlas den, vem lägger beslag på den, och vem får inte äta alls? I detta nummer av Avant tar vi fram kniven, gaffeln och ätpinnarna och hugger in på livets bokstavligt talat viktigaste komponent: mat.

No.7 Makt

Makt genomsyrar alla sociala hierarkier, grupperingar, subkulturer och kulturella uttryck på ett eller annat sätt. Avant tar sig an ämnet via en tillbakablick till hembygdens segregering; mellan den akademiska medelklassens förakt för glesbygdsbornas utspridda främlingsfientlighet och utbildningsförakt. Via en resa till andra sidan klotet för ett besök i Nordkorea, där befolkningen hålls i ständigt järngrepp och hjärntvätt. Via teaterns värld, med revolution och terror som storslagna teman, så väl som samtida kränkta män på nätet eller en pepparkaksdebatt där tolkningsföreträdet gått överstyr. Med mera. Spelet kan börja!

No.6 Utopi

I det här numret tittar Avant närmare på drömmen om det utopiska. Är utopi något uppnåbart eller en hopplös och orealistisk dröm? Existerar det dystopiska om det utopiska är en konstruktion? Begreppsförvirringen benas ut och temat för oss ut i världen: från graffitikonstnärer i Valparaiso, Chile till upplopp i Kisumo, Kenya, tillbaka till uppsättningen av Utopia på Backateatern, Hisingen. Även litteraturens, musikens, arkitekturens och inte minst ekonomins värld får sig en skärskådning när mer eller mindre uppnåeliga världsbilder bevakas.

No.5 Kropp

Som verktyg eller canvas är kroppen ständigt närvarande i kulturella uttryck. Avant undersöker så väl sobra krokimålningar som provocerande avant-garde och samtida skulptur, men inte minst kroppen som arena för makt, symbolik och strukturer. Kropp är kontroll och karaktär men också förtryck och konventioner. Följ med på en odyssé med adamskostym och lemmar i fokus; från en botox på lunchen, till JA till organdonation-kupongen i plånboken, till atleter som nationella symboler och upprörande håriga armhålor.

No.4 Färg

I ett land där en monokrom omgivning dominerar en större del av de 12 månaderna, fungerar de gröna bladens framväxt som årets första injektion för oss människor. Likt akryl på en tom canvasduk blir de extra kulörerna här startpunkten för något nytt. Men färg är inte bara en visuell grundpelare utan också något som letat sig in i debatten gällande vilken typ av el vi använder oss av, vilka fordon vi transporterar oss i och vilka könsnormer vi försöker bryta ned. Avant tar sig an ämnet färg i alla dess former.

No.3 Kamp

I alla tider har den mänskliga elden bidragit till förändringar i smått och stort. I detta nummer går Avant magasin över glödande kol i och med den arabiska våren, gamla grekiska dramer, rättfärdigande av supporterklubbar, friskolors paradoxer och den annalkande oljekrisens hejdlöshet. Det brinnande kan vara både farligt, fantastiskt och oundvikligt. Vi blir fördömande, ivriga eller fruktande, men vare sig denna människans inre glöd tar sig uttryck i samhällelig revolution, envetet arbete för jämställdhet eller strävan efter att få vardagen att gå ihop, stavas den kamp.

No.2 Staden

För första gången i mänsklighetens historia bor fler människor i en stad än på landsbygden. Städer har kommit att kopplas samman med identitet och marknadsförs likt konsumtionsvaror på en global marknad. Här i Göteborg byggs bostäder i den största skalan sedan miljonprogrammet på 1960-talet, och hela stadsdelar förnyas och byggs upp. Stadens komplexitet bjuder på oändligt många möjligheter, men här finns också problem och utmaningar som inte har några enkla lösningar. I detta nummer ställer vi oss frågor som: vad gör man när man stadsodlar? Hur ska man egentligen förhålla sig till graffiti? Och varför finns det så många undergångsskildringar om just New York?

No.1 Illusioner

Avant magasin presenterar sitt allra första nummer med extremt fria tolkningar av temat illusioner! Våra skribenter ifrågasätter myter om kön och musik och diskuterar den ekologiska friskrivningen som uppstår med green wash-fenomenet. Är den goda smaken bara en illusion och hur mycket konst finns det i krig?